fbpx
Nieuws

Zo schroef je aanvoertemperatuur ketel terug

Het terugdraaien van de aanvoertemperatuur is voor veel huishoudens een middel om snel en met relatief weinig kosten te besparen op aardgas. Daarnaast is het ook een middel om te kijken of de woning klaar is voor lagetemperatuurverwarming, oftewel ‘warmtepompproof’ is. Urgenda heeft instructievideo’s gepubliceerd.

De komende maand start voor veel woningen het stookseizoen. De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC voor verwarming. Voor met name jongere, goed geïsoleerde woningen is dit ruim bemeten. Door de hoge gasprijs én de ambitie om CO2 te besparen is het aanpassen van die temperatuur actueler dan ooit. Ook bij een lagere temperatuur kan een cv-ketel nog prima de benodigde 20ºC verschil tussen aanvoer en retour halen, die nodig is voor een goed ketelrendement.

Het aanpassen van de aanvoertemperatuur legt bovendien vaak de (gebrekkige) balans in een cv-systeem bloot. Dit kan bijvoorbeeld opgelost worden door een installatie (nogmaals) waterzijdig in te regelen. Noot: de aanvoertemperatuur van verwarming staat los van de warmte die een cv-ketel levert voor tapwater.

Zelf doen of installateur vragen

Op dit YouTube-kanaal staan sinds deze zomer instructievideo’s om de aanvoertemperatuur voor verwarming zelf aan te passen. Dit is onderdeel van de campagne Zet ‘m op 60. Via een keuzemodule op de campagnesite kunnen ketelbezitters het juiste toestel selecteren.

Initiatiefnemer Urgenda benadrukt dat elk toestel, en elke woning anders is: ketelbezitters kunnen ook hun installateur vragen om bij het ketelonderhoud de aanvoertemperatuur aan te passen, en informeren naar verdere besparingsmogelijkheden.

Er is altijd weer een weg terug: wanneer het terugschroeven van de aanvoertemperatuur in koude dagen onverhoopt tot verminderd comfort leidt, kan altijd nog gekozen worden om de temperatuur weer op te voeren.

39 reacties op “Zo schroef je aanvoertemperatuur ketel terug

 1. Geim schreef:

  Een modulerende ketel met de juiste thermostaat zal zelf al proberen de watertemperatuur zo laag mogelijk te houden.
  Ik heb (met vloerverwarming) de watertemperatuur afgelopen winter niet boven de 35C gezien, terwijl de ketel nog gewoon op 80C staat.

 2. Driek schreef:

  Als de installatie netjes ingeregeld is zal de temperatuur al lager staan (hoop ik).
  Als je installatie niet waterzijdig ingeregeld is , kan het ook flink wat schelen om de pompcapaciteit terug te schroeven.
  Als de pomp te hard pompt (en bij de fabrieksinstellingen is dat meestal zo) krijgt het water in de radiatoren geen gelegenheid om de warmte af te geven.
  Als je retourwater warmer is dan veertig graden is je ketel op dat moment geen HR ketel meer omdat het water uit het rookgas niet of nauwelijks meer condenseert.

  • DJ schreef:

   Condensatie treedt op bij een retourtemperatuur van 58,6 graden en lager

  • John schreef:

   Het is een utopie om de retour temp onder de 40 te houden. Meestal is dat in de praktijk maar 10 graden verschil. Ik ben al een jaar aan het experimenteren om mijn ketel volledig via mijn domotica systeem te regelen. Hierbij regel ik de stand van de radiator ventielen in het systeem met een stand tussen de 0 en 100% open of dicht de aanvoer temp wordt automatisch omhoog of omlaag bijgesteld aan de hand van de vraag van iedere ruimte. Ik heb daarnaast de radiatoren waterzijdig ingeregeld maar hierdoor ontstaat er veel te veel druk op de ketel (water kan niet snel genoeg meer rond gepompt worden) hierdoor warmt de aanvoer temp en retour temp zo snel op dat de ketel direct weer afslaat. Zelfs als de pomp op zijn laagste stand staat. Vervolgens giert het water door de radiatoren heen. Ik heb dus alles weer volledig open moeten zetten en regel het nu met de ventielen zelf. Maar ondanks alle instellingen is het verschil tussen aanvoer en retour vrijwel nooit meer dan 14 graden.

   • Hok schreef:

    Plaats een buffervat parallel aan de installatie of nog beter als openverdeler. De ketel kan z’n warmte kwijt en u heeft warmte beschikbaar als het nodig is. Ze zijn er uitgevoerd met een tapwaterspiraal. Dan gebruikt u de warmte evt om uw ww voor te verwarmen.

 3. Frank schreef:

  Mijn cv had ik normaal niet boven de 50 graden staan in een matig geisoleerde woning maar met overbemeten radiatoren. In mijn nieuwere huis later max 45 graden dus artikel klopt wel. Bij een hogere temp kreeg je een jojo effect.

 4. Tommie schreef:

  Ik word er zo langzamerhand een beetje simpel van. Met alleen de cv temperatuur lager zetten. Kan je ook veel problemen veroorzaken.
  Eerst inregelen van je instalatie. Dat houd in dat je de radiatoren zo in moet stellen dat de temeratuur wat er in stroomt 20 graden verschil heeft met wat er weer uit komt. En zo ga je alle radiatoren langs. Doe je dat niet en je instaltie is niet ingeregeld. Kan het maar zo zijn dat je het huis niet meer warm krijgt. Het water kan dan te snel door de radiatoren stromen en de afgifte is dan niet optimaal. De ketel.kan dan gaan pendelen waardoor je gasverbruik nog steeds niet afneemt. Als je alles goed ingeregeld hebt kan je vaak ook het vermogen van de ketel naar beneden stellen. Maar laat dit soort dingen door een erkende instalateur doen.

  • Arjen schreef:

   Zo moeilijk is het ook weer niet. Je hebt er zelf voordeel van dus waarom zou je er niet iets moeite voor doen. Weet je ook gelijk hoe je ketel werkt en kan je bv gelijk de comfort stand voor warm water uitzetten.

 5. WillemB schreef:

  Met het reduceren van de aanvoer temperatuur naar 45 graden C en waterzijdig inregelen, prima zelf te doen en scheelt je éénmalig €400,- bespaar ik 26% gas gecorrigeerd voor het aantal graaddagen. Dat is elk jaar weer €500,- bij een gasprijs van €1,-.

 6. Peter schreef:

  Ik kon door op een knop te drukken de ketel temperatuur kunnen terugzetten van 80 graden naar 45 graden. Ik heb wel vloerverwarming met radiatoren kan hij niet zo laag.

 7. Peter Koning schreef:

  Ik verwarm twee huizen met 1 24kW ketel, met een volledig waterzijdige inregeling op 50 graden, en 22 kW vermogen. En dat werkt heel goed.

 8. Nick schreef:

  Dus een lagere cv water temperatuur is geen probleem. Dan zou je warmte pomp dus ook op bestaande systeem kunnen aansluiten toch. Cv water temperatuur lager zetten bespaart stookkosten misschien wel eens benieuwd hoeveel huis houdens dat geld weer kwijt zijn om installateur te betalen omdat ze die hebben laten komen omdat woning niet warm krijgen. Radiatoren zijn meestal berekend op 90 70. En radiatoren van 60 graden geven dus niet genoeg warmte om huis op te warmen.

  • John schreef:

   Ik kan inregelen wat ik wil maar ik haal never nooit de 20 graden verschil. Het probleem is dat als je alles zo ver afknijpt dat je 20 graden verschil krijgt tussen aanvoer en retour dat er zo weinig water door de radiatoren gaat dat de ketel van mij gewoon afslaat omdat er bijna geen flow meer is door de leidingen. De ketel gaat aan de aanvoer vliegt gelijk naar de max ingestelde temperatuur en slaat weer af

   • Tim schreef:

    Hoi John,
    Kijk eens in de instalateurshandleiding welke parameter je cv vermogen is…
    Stel deze eens in op 10kw en test dit eens, ben zeker dat je ketel niet meer zal pendelen

 9. Henk schreef:

  Wat een onzin wordt er hier geschreven. Ga een cursus cv techniek volgen en dan niet bij de loi of zo, maar een echte cursus zoals ze die 30 jaar geleden gaven. En ja toen was het beter.
  En nee ik ga niet uitleggen hoe het wel zit.

 10. HVisser schreef:

  Alles wat Urgenda roept moet je negeren. Is een eng clubje milieu radicalen, zijn de oorzaak van van veel leed en ellende.

 11. Rausimous schreef:

  Ik lees hier veel onzin

  Radiators dicht draaien op een temperatuur verschil te krijgen is niet de oplossing
  Het enige dat helpt zijn Radiator ventilatoren deze verhoogen de warmte afgifte van de Radiators (het vermogen)

  Waar je eigenlijk moet naar kijken is hoeveel % van de tijd vraagt de thermostaat om te warmen

  Vraagt de thermostaat bijna constant = temperatuur van het water is te laag

  Vraagt de thermostaat wijnig om bij te warmen = mogelijkheid om de temperatuur van de ketel te verlagen

  Springt je ketel nu constant op en af verlaag de minimum ketel temperatuur en laat de maximum ketel temperatuur staan ( Vergroot het verschil tussen minimum en maximum temperatuur)

 12. Zucht.. hier wordt je echt zo moe van..
  Aanvoertempratuur verlagen werkt niet.. is klinklare onzin.
  Ketel gaat alleen maar pendelen.. met een hoger gasverbruik tot gevolg..
  Een modulerende thermostaat berekend zelf de aanvoertempratuur.
  Heb je nog een aan/uit thermostaat dan verlaag je het vermogen.. NOOIT de aanvoertempratuur..

  Ik weet niet welke randdebielen dit in de wereld hebben gebracht..

  • TotalB schreef:

   @John Visser:
   Hè hè, eindelijk iemand die het begrijpt!!! Klopt als een bus wat je schrijft en daardoor heb ik al jaren lang veel comfort en betaal ik veel minder geld aan mijn energie-rekening dan voorheen.
   Zelf laat ik het “zet m’n op 60” aan mij voorbij gaan. En als ik dan doorvraag waarom… dan weten ze het eigenlijk niet. Alleen vermogen van je cv, daar kun je mee “spelen”. Verder lekker op ca. 75 graden laten staan EN waterzijdig inregelen, doe dat nou!

  • Onno Spijker schreef:

   Beste John Visser,

   Maar als mijn ketel begint met branden om de temperatuur van 15 naar 18,5 graad te krijgen schiet mijn retourtemperatuur wel op een gegeven moment over de 58,6 graden heen bij een aanvoer van 75 graden en condenseert hij dus niet meer.
   Of is dit tijdelijke probleem normaal bij het opwarmen ….
   Heb mijn vermogen(ca 5,8KW) en pompsnelheid op het minimum staan.
   Heb maar 2 radiatoren open vd 6.
   Of heb ik te weinig flow met maar 2 radiatoren open ? Waterzijdig inregelen gaat moeilijk ivm “oude kranen” en omdat ik die dan moet knijpen stijgt de aanvoer des te sneller.

 13. F. Van de Gaag schreef:

  @John Visser @TotalB
  Het is juist wat jullie schrijven.

  Een cv-ketel die op maximaal vermogen werkt, zal vaak pendelen veroorzaken, met verhoogd gasverbruik tot gevolg.
  Verlaag het vermogen van de cv-ketel.
  De cv-watertemperatuur bereikt dan minder snel de maximale cv-watertemperatuur, waardoor de kans op pendelen kleiner wordt.
  Verlaag je de cv-watertemperatuur (bv 60 graden) bereikt de ketel de maximale cv-watertemperatuur veel sneller, waardoor deze gaat pendelen en veel meer gas verbruikt. (Vloerverwarming is een ander verhaal)
  Trouwens modulerende cv-ketels passen automatisch het vermogen van de cv-ketel aan. Pendelen komt bij deze cv-ketels dan ook minder of niet voor.

  • R0b1n schreef:

   @John Visser @TotalB

   Hoe zit het in jullie ogen met wel een moderne keterl en moderne thermostaat?
   Bij verlagen temperatuur krijg ik wel een betere retourtemperatuur. Maar bespaar ik dan wel optimaal?
   (heb waterzijdig ingeregeld waar kan)

   Heeft het ketel vermogen verlagen bij een moderne (atag q42) en moderne nest thermostaat ook zin?

   En als belangrijke nevenvraag word daar ook het watercomfort beperkt?
   Of staat het ketelvermogen los van de watervraag vermogen?

   Dat laatste kon ik nergens vinden.

   andere reacties ook welkom

 14. Frank de B. schreef:

  CV watertemperatuur naar beneden bijstellen heeft meestal alleen zin bij een aan/uit thermostaat, niet zozeer bij modulerende thermostaten.

 15. Iris schreef:

  Ik verwarm nog mijn woning van 97m2 (bj 1979 zonder extra isolatie maatregelen) zonder vloerverwarming. Op 45 met een DeltaT van 15. Onlangs 6 meter 15 mm buis vervangen voor 22mm waardoor mijn DeltaT met 1 is gezakt

 16. Igor schreef:

  @Onno Spijker Bij mij is het net zo.
  Heb je al een oplossing gevonden?

 17. Etiennep Janssen schreef:

  Ik heb een modulende cv.
  Buiten was het -1 °C .
  Ketel staat ingesteld op 65 graden (aanvoertemperatuur).
  Tot mijn verbazing zag ik op het display van de cv dat de temeratuur opklom naar 72 graden, een verhoging van 10%.
  Ps
  In de thermostaat (iSense) moet ik o.a. de datum invoeren.
  De ketel heeft geen buitentemperatuur sensor of verbinding met KNMI
  Ik vermoed dat in de winter de ketelinstelling 10% hoger is dan de ingestelde temperatuur.
  Klopt mijn vermoeden?

 18. Etienne Janssen schreef:

  Ik heb een modulende cv.
  Buiten was het -1 °C .
  Ketel staat ingesteld op 65 graden (aanvoertemperatuur).
  Tot mijn verbazing zag ik op het display van de cv dat de temeratuur opklom naar 72 graden, een verhoging van 10%.
  Ps
  In de thermostaat (iSense) moet ik o.a. de datum invoeren.
  De ketel heeft geen buitentemperatuur sensor of verbinding met KNMI
  Ik vermoed dat in de winter de ketelinstelling 10% hoger is dan de ingestelde temperatuur.
  Klopt mijn vermoeden?

 19. Etienne schreef:

  Vandaag heb ik de ketel iets lager ingesteld, namelijk op 62°C.
  Ik zag op het keteldisplay de temperatuur binnen 2 minuten oplopen van 36°C naar 72°C.
  Blijkbaar is de demping van het interne regelsysteem onderkritisch waardoor een zogenaamde doorschot (E: overshoot) ontstaat.
  Blijft vreemd dat ook een iets hogere instelling de temperatuur maximaal 75°C wordt (zie mijn bericht van 18 dec 2022).
  Wat voor invloed heeft de winterinstelling op de regeling?

 20. Niels Westerhuis schreef:

  Mijn moeder klaagt vaak dat haar radiatoren niet warm genoeg worden en dat de cv weinig tot niet aanslaat. Mijn moeder is wat ouder en heeft het snel koud. Kan ik ervoor zorgen dat de cv wat beter zijn best doet en of de radiatoren warmer worden. Iemand tips?

  • TotalB schreef:

   Beweging (lopen en staat) voor ouderen doet wonderen als het gaat om warmte en je goed voelen, maar goed afgezien daarvan….
   Het verhogen van de thermostaat-temperatuur icm het (iets) verhogen van het vermogen van de CV ketel, zal meer comfort geven en een (iets) hogere energie-rekening…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.