fbpx
Nieuws

Zo werkt Wkb in de praktijk

Ben jij als aannemer in de bouw of installateur voorbereid op de Wet Kwaliteitsborging? De wet gaat met ingang van 2022 in en moet zorgen voor meer toezicht en controle in de bouw, met als doel minder gebreken bij nieuwbouw of verbouw. Er wordt al volop geoefend met pilotprojecten. In dit kader houdt Eisma Bouwmedia in samenwerking met Ubbink op donderdag 27 mei het gratis webinar ‘Zo werkt Wkb in de praktijk’. Het webinar is vanaf 12.30 uur live te bekijken.

Kwaliteit controleren

Bouwbedrijven en installateurs moeten de kwaliteit van hun werk beter controleren, vindt de overheid. Constructiefouten, brandonveilige situaties, onvoldoende isolatie of een slecht functionerende ventilatie kunnen hiermee worden ondervangen.

Gebreken die de opdrachtgever bij oplevering had kunnen of moeten zien, worden nu als geaccepteerd beschouwd. Dat verandert met de Wkb. Alle gebreken zijn dan voor rekening van de aannemer of installateur, tenzij deze kan aantonen dat het gebrek hem niet is aan te rekenen. Daarom wordt het van groot belang om aan de hand van checklists een opleverdossier op te bouwen.

Buikpijndossier

Maar hoe voorkom je dat dit opleverdossier een buikpijndossier wordt? Aannemers, installateurs en kwaliteitsborgers oefenen al volop met de Wkb. Over tot nu toe opgedane ervaringen zegt Daan Schellevis, medewerker bedrijfsbureau bij Roosdom Tijhuis: “Wij zien dat dat een goede planning heel belangrijk is, dat je inzichtelijk moet krijgen welke foto je wanneer in het proces moet maken. En dat het nog niet heel duidelijk is wie wanneer en waarvoor aansprakelijk is.”

Hoe zorg je voor dat goede werkplan? Hoe stem je als aannemer en installateur zaken op elkaar af? Deze en meer aspecten van de Wkb worden uitvoerig besproken met Daan Schellevis, Eric Houtman (voorzitter van de Vereniging KwaliteitsBorging Nederland), Pascal van Meerten (Manager Oplossingen & Techniek bij Ubbink) en Peter Laros (Algemeen directeur van Ubbink).

Het gratis webinar is op donderdag 27 mei om 12.30 uur live te volgen. Aanmelden voor het webinar kan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.