fbpx
Nieuws
Zonne-energie: groeibriljant met margeproblemen

De zonne-energiesector is met een omzet van 2,4 miljard euro en ruim 9.000 voltijdbanen veel groter dan tot nu toe werd aangenomen. Marges en kwaliteit van montage staan onder druk. Installateurs hebben last van collectieve inkoopacties.

 

Dit zijn enkele conclusies uit het Nationaal Solar Trendrapport 2015, dat vicevoorzitter Claudia Reiner van installateursvereniging Uneto-VNI woensdag 28 januari in ontvangst nam.

 

Inkoopacties

Installateurs blijken vaak last te hebben van grootschalige collectieve inkoopacties.  Reiner: “Bij inkoopacties via bijvoorbeeld gemeenten zien we vaak een focus op laagste prijs en uitholling van de toch al kleine marges. Bovendien speelt de kwaliteit van de zonnepanelen en bijbehorende apparatuur nauwelijks een rol. De consument is daar uiteindelijk de dupe van.” Uneto-VNI heeft een erkenningsregeling voor installateurs van zonnepanelen en zon-thermische systemen ontwikkeld. Al honderden leden beschikken over deze erkenning.

 

zonne-energie rapportGroei 

De uitkomsten van het onderzoek zijn volgens Reiner een belangrijk signaal. “De mogelijkheden voor zonne-energie in ons land zijn enorm. We benutten nog geen fractie van alle daken in ons land die geschikt zijn voor het opwekken van deze vorm van duurzame energieopwekking. Zonne-energie is dé groeibriljant voor de installatiesector. Installateurs verwachten in 2016 en 2017 dan ook een snelle marktgroei.” Volgens Reiner ligt de nadruk op de marktkansen in het kader van de duurzame groei rondom het Energieakkoord te veel op windenergie en biomassa. Zonnestroom en zonnewarmte kan volgens de installateursvereniging een grotere rol spelen. Uneto-VNI pleit ervoor om de huidige salderingsregeling voor zonnestroom in elk geval tot 2023 vast te houden, de looptijd van het Energieakkoord. Ook zou er in de huursector gesaldeerd moeten kunnen worden.

  

Prijsniveau

De prijzen staan onder druk, net als de marges voor installateur. Volgens het Trendrapport heeft dit ook te maken met branchevreemde aanbieders die systemen tegen bodemprijzen leveren, die door niet-gekwalificeerde monteurs worden geïnstalleerd. Ook in dit geval is goedkoop echter duurkoop. 

3 reacties op “Zonne-energie: groeibriljant met margeproblemen

 1. Aart Delmeer schreef:

  Aangeboden: Installatiekostprijs verlagende oplossingen: http://www.easy-fitt.nl

 2. Erwin schreef:

  Bovendien speelt de kwaliteit van de zonnepanelen en bijbehorende apparatuur nauwelijks een rol. De consument is daar uiteindelijk de dupe van.” Uneto-VNI heeft een erkenningsregeling voor installateurs van zonnepanelen en zon-thermische systemen ontwikkeld. Al honderden leden beschikken over deze erkenning.

  Dit is een leuk initiatief van Uneto-VNI maar dit zegt nog steeds niks over de kwaliteit van de panelen en omvormers die er op de markt zijn.
  Echte goede kwaliteit met bewezen hoge opbrengst haal je bij http://www.meartech.nl importeur van panelen van fabrikant die al sinds 1978 actief is in de zonne-energie.

 3. Steven schreef:

  Ga jij voor kwaliteit en wil je door een onafhankelijke specialist geadviseerd worden? Dan doe je er goed aan om eens bij Rexel lang te komen op 1 van de 18 vestigingen of bezoek Rexel op rexelnederland.nl voor meer info. Er zal een wereld voor je open gaan en je ervaart wat echte garantie is!

  Groet steven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.