fbpx
Nieuws

Zonneboiler en ketel in één toestel

De zonneboilersystemen die Remeha dit voorjaar op de vakbeurzen liet zien, komen op de markt. De nieuwe systemen zijn de Solar Plus 390 & 690 en om de TzerraSOL 390 & 690. Laatstgenoemde is een boiler met geïntegreerd cv-toestel. De installateur heeft met de technieken oplossingen om met zonnewarmte een woning met conventionele HR-ketel te verduurzamen. Voor de toestellen is ISDE-subsidie te verkrijgen.

De Solar Plus 390 & 690 is een samengestelde zonneboilercombinatie die met ieder cv-toestel van Remeha kan samenwerken. Een dergelijk, hybride zonneboilercombi-systeem kan zowel tapwater als cv-water opwarmen. De TzerraSOL 390 & 690 is een zonlichtsysteem waarbij een zonneboiler en de Tzerra Plus cv-ketel tot één toestel zijn geïntegreerd. Dit systeem benut de zonne-energie optimaal voor warm tapwater én voor ondersteuning van de verwarmingsinstallatie. De TzerraSOL-combinatie biedt de installateur biedt deze combinatie ‘plug & play’ installatiegemak. Het concept is geschikt voor lage temperatuurverwarming.

Kant-en-klare configuraties
De Apeldoornse toestelfabrikant, die zich ook al op de markt van lucht/water-warmtepompen en andere hybride combinaties stort, heeft een boilerprogramma in oplopende klassen en capaciteiten. Bij de hoogste klassen zijn de boilers volledig uitgerust, waarbij zonnestation, regelaar en expansievat al zijn voorgemonteerd. Remeha levert ook kant-en-klare configuraties. Zo’n  combinatie is bijvoorbeeld de Tzerra Plus CW4 ketel in combinatie met de RemaSOL 150 zonneboiler, twee zonnecollectoren en de eTwist thermostaat. Deze combinatie zorgt in één keer voor een A+ label voor verwarming en een A+++ label voor warm tapwater. Deze voorgeconfigureerde systemen zijn verkrijgbaar in pakketten, die compleet op de gewenste locatie of bij het installatiebedrijf worden afgeleverd.

Klik hier voor een achtergrondartikel over de zonnegascombi.

3 reacties op “Zonneboiler en ketel in één toestel

  1. Matthijs schreef:

    Terug in de tijd Atag heeft een vergelijkbaar systeem gehad en er word nog steeds gas gebruikt .

  2. ir. Henk Haveman schreef:

    In heel veel situaties is het onwijs gas in een hoog tempo uit te faseren. Het gasnet ligt er toch en biedt een enorme flexibiliteit in leveringszekerheid bij piekvraag en (zeer) strenge vorst. Het elektriciteitsnet kan die flexibiliteit veelal niet bieden. Vooral niet naarmate het percentage duurzaam opgewekte elektriciteit toe neemt (als we het het hardst nodig hebben is DE er regelmatig niet: waait het altijd overal in Europa voldoende en schijnt de zon altijd?). Daarnaast is het veelal nodig het elektriciteitsnet te verzwaren bij laten vervallen van het gasnet. Dit is een enorm kostbare operatie.
    Conclusie: Vooral in bestaande situaties is gas een heel zinvolle energiebron voor verwarming (en koken). Uiteraard moeten we dit zo efficiënt mogelijk doen. En daar biedt dit type installatie een mogelijkheid voor.

  3. Wolff schreef:

    Waar blijft de inspanning met waterstof? Er zijn al cv ketels. Meer promoten desnoods met cilinders zoals bij bedrijven. Distributie van waterstof naar de burger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.