Zonnecollectoren zijn aan een opmars bezig. Het totaal geïnstalleerde oppervlak aan zonnecollectoren is in 2019 enorm gegroeid. Zo is er het afgelopen jaar maar liefst 70.000 vierkante meter bij gekomen. Dat meldt het CBS.
Sinds 1990 houdt het CBS de productie van zonnewarmte in Nederland bij. In al die jaren is er nooit meer dan 50.000 vierkante meter bij gekomen. Door de enorme groei van 2019 verwacht het CBS dit jaar al richting de 700.000 vierkante meters te komen.
![](https://www.installatie.nl/wp-content/uploads/2020/09/Zonnecollectoren-groeit-enorm-800x450.png)
Zonthermisch ondergeschoven kindje
Zonnecollectoren, en het aandeel zonthermisch in duurzame installatietechniek, is altijd een beetje een ondergeschoven kindje geweest. Zo is de productie van stroom uit zonnepanelen de afgelopen jaren wél enorm gegroeid. Van 162 TJ in 2009 naar 18.613 TJ in 2019.
Hoe anders is de groei van zonnewarmte. In 2009 werd er 926 TJ aan zonnewarmte opgewekt. Tien jaar later gaat het om 1176 TJ. Een groei van ‘slechts’ 250 TJ. Deze groei zou dus volgend jaar flink moeten groeien.
Vacuumbuis collectoren hebben een hogere energetische opbrengst dan PV-panelen.
Wat dat betreft ieder huis ook collectoren. Hoe de verdeling over het jaar is weet ik niet goed. Maar ook hier de meeste opbrengst wanneer je het het minst nodig hebt. En dit overschot kan je niet terugleveren aan het net en is verlies. (tenzij er een seizoensbuffer aan warmte voor de winter kan worden opgeladen.) Want je “moet” in de winter wel genoeg hebben. En het is veel complexer dan PV.
Dus de verschillende acceptatie is wel begrijpelijk.
Een vacuumbuis kan dan energetisch beter zijn dan een zonnepaneel, maar je moet wel wat met die energie kunnen doen. Als mijn zonneboiler vol warmte zit, doen mijn zonnecollectoren niets meer, mijn PV installatie levert netjes energie terug aan het net, zodat een ander daar gebruik van kan maken.
Gewoon accepteren dat je 7 maanden warm water heb van de zon. De andere maanden een anderde oplossing
Voor de winter kun je in de zomer een grindkoffer opladen met warmte. Een goed geïsoleerde ruimte gevuld met basaltsplit en daardoorheen een warmte en een koude lus moet voldoende zijn.
In theorie kun je het basalt met droge stoom opwarmen tot het smeltpunt van je warmtelus. Dan is een ondergrondse garagebox genoeg voor een hele straat.
Heb je dat in de praktijk uitgeprobeerd?
Bouwkundige kosten?
Ruimtegebrek (geen tuin) ?
Voor mij was de keuze relatief simpel om voor 2 extra zonnepanelen te gaan i.c.m. Een warmtepompboiler i.p.v. een zonnecollector.
Een zonnecollector mag dan per m2 wel ongeveer 3x zoveel energie genereren, maar mijn warmtepompboiler heeft een cop van 3. Dus voor die opgewekte Kw stroom krijg ik 3kw warmte terug. Dus is het rendement per m2 dak gelijk.
Daarnaast maakt het de installatie dermate veel simpeler en goedkoper (1200 euro wp boiler na subsidie, 200 euro aan panelen, en mogelijk een zwaardere omvormer). Voor de installatie zijn slechts 2 ventilatiebuizen van 160mm nodig, verder een warm en koud wateraansluiting net als bij de zonneboiler, maar verder geen waterbuizen van het dak naar de boiler.
Omdat ik de extra zonnepanelen heb kan ik wel gebruik maken van de salderingsregeling en het net gebruiken als accu, ik kom dus in de winter geen warmte tekort en heb in de zomer geen overschot.
P.s. Cop van 3 is het gemiddelde over het jaar, het zal zo zijn deze terugloopt in de winter, maar oplopen in de zomer.
Hier precies dezelfde afweging gemaakt. Geen gezeur met ‘vakantie-modus’, overtollige warmte in de zomer (stagnatie), veel extra breekwerk, hogere kosten en duurder onderhoud. Een warmtepompboiler zet je gewoon uit als je langer van huis bent en de overtollige stroom verkoop je simpelweg terug aan het net.
Vacuumbuis collectoren werken wel naar behoren, je moet alleen je installatie hier slim op aanpassen en buiten het vierkantje denken.
Niet simpelweg alleen een sanitairvat opwarmen maar verder denken.
Buffervat met 2 wissellaars en 1 sanitair spiraal en je kunt alles maken en bedienen, en vergeet niet bij minder weer werken de buizen ook nog uitstekend.
Over het algemeen leveren mijn zonnecollectoren van april tot oktober warm sanitair water. Geef mij eens een “buiten het vierkantje” voorbeeld wat ik in deze periode verder met de warmte kan doen.
Sinds voorjaar 2015 hebben wij 30 vacuumbuis collectoren met 300ltr buffervat tapwater en een Nefit ecomline excellent als laatste stap, op ons zuiddak liggen.
Ik heb toen gekozen voor de wat duurdere buizen van Burg solar uit Duitsland (glas is dikker 2,2mm).
Mijn ervaringen tot nu toe is dat dit zowel zomer (70 /80gr.) als winter (30gr.) prima werkt.
Op een zonnige winterse dag en dan mag het ook stevig vriezen haal ik toch nog ruim 30gr. van het dak.
Wel draait de installatie sinds vorig jaar zonder glycol en staat de vorstbescherming op min 1 aan in de regeling en dat werkt prima.
Als resultaat een hoger temperatuur opbrengt in de winter periode.
Mijn volgende stap zal waarschijnlijk een warmtepompboiler met extra spiraal tbv zonnecollector zijn en dan de nieuwe generatie met een hogere opbrengt minimaal COP 4.
Ons huidige gasverbruik is rond de 700 kuub met zijn zessen, warmwater en koken in combinatie met een pelletketel + buffervat 600ltr. en 1500kilo pellets verbruik.
Hier staat de verwarming 24/7 op 20gr. tijdens de winter (vloerverwarming en radiatoren).
Tien jaar terug was ons gasverbruik 2950 kuub.
Ons vrijstaande huis is van 1850 en door de jaren heen goed geisoleerd
Out of de box denken is leuk, alleen moeten de kosten (extra vacuumbuizen) wel opwegen tegen het resultaat, denk aan huis verwarmen 30gr. via de zonneboiler is te laag.
Dit is hoe ik het doe en nog belangrijker wat er in mijn portemonnee past.
Ik ben van mening dat investeren moet lonen zowel financieel als voor de natuur.