
Het onlangs geopende energieneutrale Lyceum Schravenlant in Schiedam is volgens architectenbureau LIAG de eerste school in Nederland volgens het Cradle-to-Cradle principe. Het lyceum heeft pv-panelen op het dak, gebruikt rendiermos om de lucht te bevochtigen, regenwater om de wc’s te spoelen en zit verder vol met duurzame en recyclebare materialen.
LIAG maakte het ontwerp, samen met de leerlingen. Het CO2-neutrale lyceum dient als voorbeeldproject en proeftuin voor het toepassen van duurzame innovaties in scholen en andere openbare ruimtes.
Goed binnenklimaat
Het gebouw heeft de status van energieneutrale school doordat het regenwater gebruikt voor de wc’s, 120 pv-panelen op het dak heeft, een groendak bezit en een wand van rendiermos heeft die de lucht bevochtigt en zuivert. De temperatuur van het Lyceum wordt op peil gehouden met warmte-koudeopslag diep in de grond. Het binnenklimaat, vaak een probleem op scholen, is uitstekend; de school heeft klasse A voor luchtkwaliteit. Verder zijn er hergebruikte en recyclebare materialen gebruikt.
Installatieopzet
Het gebouw is voorbereid om in de toekomst nieuwe technieken toe te passen zodra het rendement het toelaat. Het schoolgebouw is flexibel indeelbaar door onder meer een installatieopzet gerelateerd aan de stramienmaten en flexibele wanden. Hierdoor kan het pand in de toekomst zonder problemen krimpen, groeien of andere functies huisvesten.