fbpx
Nieuws

Zonnewarmte verduurzaamt sporthallen

Vijf sporthallen in de gemeente Boxmeer stappen over van enkel gasketels en gasgestookte boilers naar een duurzame combinatie met zonnewarmte. Sommers Installatietechniek tekende voor ontwerp, engineering en installatie.

Het bedrijf ontwierp voor de 5 sporthallen een zonnewarmte-installatie ter ondersteuning van de ketels. De Raaijhal in Boxmeer waarbij 90 heatpipes op het grote dak, die 8,8 kW collectorvermogen afgeven aan 750 liter rvs boiler. Dit vat levert zonnewarmte aan een 650 liter laadboiler, die met een warmtewisselaar ertussen ook indirect gestookt kan worden door de ketels. Deze vormen een backup vormen wanneer de zonnewarmte-opbrengst niet toereikend is.

Klik hier voor een uitgebreid artikel over deze installatie.

Vacuümbuiscollectoren

Om die opbrengst zo hoog mogelijk te maken, heeft Sommers, waarvan hier een bedrijfsportret, in zijn aanbieding gekozen voor vacuümbuiscollectoren van het Varisol systeem van Kingspan Solar aan elkaar gekoppeld en op het grote platte dak geplaatst. Om de collectoren te regelen is de regeltechniek van importeur Fortes toegepast. In Overloon zorgen de collectoren voor een besparing van 900 m3 gas ten opzichte van de oude situatie. In de andere vier sporthallen (Rijkevoort, Sambeek, Oeffelt en Beugen) zullen ieder worden voorzien van een installatie tussen de 20 en 50 collectoren.

Klik hier voor een uitgebreid artikel in ons dossier.

Groeimarkt

Sporthallen hebben in korte tijd veel warm douchewater nodig. In praktijk betekent dit dat een traditionele installatie in enkele uurtjes tijd op vol vermogen draait, en ondertussen ook langere tijd werkloos te moeten wachten op douchende sporters. Dat kan veel duurzamer. Kiest de ene sportclub voor de stap naar bijvoorbeeld warmtepompen of pelletkachels met buffervaten, is in het hier beschreven project gekozen voor de combinatie met bestaande HR-ketels. De verschillende duurzame technieken zijn nu extra interessant vanwege onder meer de ISDE-subidie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.