fbpx
Nieuws

Zonnewarmte voor monumentendak

Vanaf de grond zie je niets, maar achter de dakpannen schuilt een zonnecollector-systeem. Het Q-Roof systeem maakt monumenten geschikt voor zonnewarmte.

Na vijf jaar testen is het systeem op de markt. Het ‘geheim’ zit in de aluminium ‘vingers’ die de warmte van de dakpannen opvangen. Deze aluminium geleiders zijn met een profiel vastgemaakt aan de pannenlatten, en maken contact met de onderzijde van de dakpannen die aan dezelfde panlatten hangen. De opgevangen warmte gaat via een pompaangedreven glycolsysteem naar een boiler. In dit voorraadvat wordt het (tap)water verwarmd tot ruim 40 graden. Doordat het systeem het een woning binnenkomende leidingwater opwarmt van zo’n 10 °C naar ruim 40 °C hoeft de cv-ketel minder na te verwarmen. Via een WKO-systeem is het zelfs mogelijk om de warmte in de grond op te slaan.

Warmte onder dak opvangen

Omdat de aluminium zonnecollectoren onder het dak van een woning worden geplaatst, vangen deze contactwarmte én de warmte van de lucht tussen het dakbeschot en de dakpannen op. Het rendement neemt toe naarmate het warmer wordt. Uitgaande van het waterverbruik van een Nederlands gezin (300 l/dag) verwachten de makers dat met een Q-Roofsysteem van 6 m2  op jaarbasis tot de helft op de opwarmkosten voor tapwater kan worden bespaard. De verwachte terugverdientijd bij een gemiddelde woning wordt geschat op tien tot vijftien jaar.

Het systeem mikt vooral op monumentendaken, waarbij vanwege de status geen collectoren of panelen mogen worden aangebracht. In het Limburgse Kerkrade is in de 18e eeuwse hoeve Nieuw Erenstein het systeem aangebracht. Het systeem kan ook op leidaken worden toegepast.

Het voorraadvat van de collector kan worden aangesloten op een cv-systeem voor verwarming of tapwater. Een toepassing die al wordt gebruikt is om met behulp van een warmtewisselaar direct zwembadwater of hot-fill wasmachines van warmte te voorzien. Q-Roof werkt ook aan een variant voor de gevel.

Hoe wordt het gemonteerd?

De aluminium vingers – collectorelementen – worden op bestaande panlatten geschroefd. Een kunststofleiding wordt in een sparing in het aluminiumprofiel gedrukt en via een dakdoorvoer van en naar de woning geleid waarna de pannen of leien kunnen worden teruggeplaatst. De leiding bestaat uit een doorlopende buis en kent geen lastige koppelingen op het dak waardoor de kans op lekkage ontbreekt.  Volgens onderzoeken van Cauberg-Huygen en TU Eindhoven is de opbrengst van een collectoroppervlakte onder dakpannen van 6 m2, bij verschillende buffervattemperaturen als volgt:

  • 12 °C bedraagt de jaaropbrengst max. 4,9 GJ, reductie EPC 0,08

  • 20 °C bedraagt de jaaropbrengst max. 2,0 GJ, reductie EPC 0,04

  • 25 °C bedraagt de jaaropbrengst max. 1,0 GJ, reductie EPC 0,02

1 reactie op “Zonnewarmte voor monumentendak

  1. Ed de hart schreef:

    Ik wil graag meer informatie over het verwarmen onder een pannen dak

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.