fbpx
Nieuws

Zusje Nefit Easy draagt Bosch-logo

De Nefit Easy krijgt een zusje. Een van de eerste slimme thermostaten van Nederland krijgt dit jaar een nieuwe versie die EasyControl gaat heten. Opvallend is dat de slimme thermostaat een Bosch-logo krijgt, waarmee het klassieke Nefit-logo uit de huiskamer verdwijnt.

Smart home concept

De EasyControl wordt onderdeel van een groots smart-home-concept dat de Bosch-groep wereldwijd gaat voeren. Het concept werd op de afgelopen ISH gepresenteerd en heeft op de VSK haar Nederlandse preview. De thermostaat komt dit voorjaar op de markt, de accessoires volgen later. In het palet aan centraal aangestuurde huis-elektronica zitten onder meer luchtkwaliteitsmeters, vochtmeters, CO- en bewegingsmelders en beveiligingscamera’s. Het totaalconcept heet Bosch Smart Home.

De Nefit Easy, die in 2013 op de markt kwam, blijft gewoon in het assortiment voor aansturing van de toestellen van de fabrikant uit Deventer en – in combinatie met de EasyControl adapter – ook voor alle OpenTherm toestellen van andere merken en voor AAN/UIT-installaties, zoals stadsverwarming.

Voorspellend onderhoud

Ook gaat er aan de achterkant van de techniek van alles gebeuren voor de installateur. Met HomeCom Pro komt het Bosch-concern met een mogelijkheid voor consumenten en professionals om hun verwarmingsinstallatie te monitoren. Wanneer de klant daar toestemming voor geeft, kan de installateur op afstand het toestel bekijken en mogelijke storingen of dreigende klachten verhelpen. De installateur kan deze functionaliteit koppelen aan onderhoudshistorie en zo dus besparen op onnodige ritjes of goed voorbereid op pad gaan.

Radiatorknoppen

Het bedrijf komt ook met eigen thermostaatknoppen, die te vergelijken zijn met de aansturing van Honeywell’s Evohome. De digitale radiatoren ventielen zijn via WLAN met de thermostaat verbonden. Ook wordt het aantal ‘if this then that (IFTTT)’ functies uitgebreid, onder meer met stemherkenning via Amazon Echo. Ook kan de thermostaat via GPS berekenen wanneer de eigenaar aangeeft dat hij naar huis rijdt, zodat de verwarming bij thuiskomst netjes op temperatuur is. De thermostaat krijgt een ambient-light aan de achterzijde, zodat de muur bijvoorbeeld rood oplicht.

Verdwijnt Nefit?

De Internet-of-things-producten van Nefit dragen het Bosch-logo omdat de ontwikkeling wereldwijd wordt uitgerold, bevestigt de toestelfabrikant. De HR-toestellen, warmtepompen, zonneboilers, pv-systemen en andere thermostaten blijven ‘gewoon’ Nefit, benadrukt de fabrikant. Bosch in Nederland wél het merk geworden voor de industrie. In ons land verdwijnt Buderus van het toneel. De boilers van dit merk dragen nu het Bosch-logo.

17 reacties op “Zusje Nefit Easy draagt Bosch-logo

 1. P. Breet schreef:

  Grote vissen eten kleine, dat is de natuur. Dit geldt tegenwoordig ook in het zakenleven, maar uit respect moet het toch mogelijk blijven dat Bosch (Duitsers) moeten blijven erkennen dat het systeem van Hoogrendement stoken in Nederland is uitgevonden en ontwikkeld. Dat Duitsland in deze materie in combinatie met de electronica achter liep en alleen met overnames weer bij kon komen en nu verder mee ontwikkeld. Mooi, maar laat dan een kleine blijk van erkenning over in het logo van de Ketelfabrikant en dan samen Europees verdergaan. Ere, wie ere toekomt.

 2. Anoniem schreef:

  Nefit gaat alsnog kapotte warmtewisselaars uit de TopLine-serie (2006-2009) gratis vervangen. Aanvankelijk werd alleen de wisselaar vergoed, en niet de arbeids/voorrijkosten. De coulanceregeling geldt met terugwerkende kracht, meldt Nefit op haar site, en is alleen dit jaar van kracht. Dit betekent dat reeds gemaakte kosten bij toestellen terug worden aan de installateurs. De wisselaar was altijd al gratis.

  Hiermee komt Nefit tegemoet aan installatiebedrijven en particulieren die kampen met problemen met het TopLine-toestel. Het probleemtoestel kan te maken krijgen met een kromming in de wisselaar. Nefit beschouwt dit niet als een veiligheidsrisico. De afgelopen jaren zijn al 25.000 wisselaars na meldingen vervangen. Ook de branderdeksels van het toestel zijn een zorgenkindje: hiervan moet de fabrikant uit Deventer dit jaar de laatste tienduizenden exemplaren op last van de NVWA hebben vervangen.

  Het onafhankelijk onderzoek, dat Nefit aankondigde na berichtgeving van RTL Nieuws en daarop volgende Kamervragen, gaat binnenkort van start, en gaat zeker enkele maanden duren. Particulieren die een nieuw HR-toestel of warmtepomp aanschaffen die een TopLine uit de gewraakte periode vervangt, krijgen van de fabrikant een inruilkorting van tussen de € 600,- of € 785,- aangeboden.

 3. Adriaan schreef:

  Nefit, het zou jullie sieren als je óók de SmartLine meeneemt in deze terugroepactie, en als jullie het ook op de website zouden zetten, bij het bericht over de TopLine.

  Ik heb vanochtend via Twitter “gecorrespondeerd” (met @NefitNl) over de problemen met de SmartLine (die Nefit eerst ontkende), maar na lang “zeuren” van mijn kant (en het betrekken van RTL in de tweets…) kwam hij/zij toch tot de slotsom dat óók de SmartLine nog een risico kan zijn en dat de COULANCEREGELING voor de SmartLine ook van toepassing is! Quoot:

  Elke installateur kan dit bij ons aan melden. Als je echt een oude brander hebt, die vervangen moet worden, dan voeren wij dit zelf kosteloos uit. Er is dus geen reden voor installateurs om dit niet even aan te willen melden. ^PH

  • Ketellapper schreef:

   Lekker relevant ook. Dit artikel gaat over een thermostaat, niet over het vervangen van branders.

   • Anoniem schreef:

    De merknaam Nefit verdwijnt eerst uit de huiskamer, daarna van zolder, en daarna uit de wereld. Vraag een marketeer hoe imagoschade het beste kan worden beperkt. En denk de volgende keer alsjeblieft eerst na, voordat je iets roept over relevantie. Tip: Ga doen waar je naar eigen zeggen goed in lijkt te zijn, namelijk: ketellappen. In Deventer hebben ze vast wel een baantje voor je.

    • Ketellapper schreef:

     Loop niet te mekkeren man. Mijn opmerking over relevantie is gericht op dat gejammer over warmtewisselaars en branders, bij een artikel wat daar niet over gaat. Ik heb niets met Nefit, maar zou het wel op prijs stellen als er ‘on-topic’ wordt gereageerd en dat ik niet overal dat gezeik op Nefit hoef te lezen. Wegwezen.

 4. Anoniem schreef:

  25.000 duizend warmtewisselaars vervangen, waarvan 12.184 vorig jaar. Dat zijn er 234 per week! En de klant laten betalen!!! En ik zit te mekkeren??? Nefit, inclusief de Nefit- dealers voor zover op de hoogte (en al die jaren hun smoel hebben gehouden) moeten zich diep, heel diep schamen! Wat het artikel hierboven: Nogmaals: De merknaam Nefit wordt doelbewust door Bosch de nek omgedraaid. En dat wordt met een kletsverhaal over kamerthermostaten, die nu onder Bosch-naam worden geleverd, aan de markt verteld. Dat is toch zo doorzichtig als wat? Worden er nog Bosch-ketels verkocht? Je mekkert zelf, man. Omdat je het gewoon niet snapt. Wat of wie is hier nou relevant? Ga ontbijtkoek verkopen …

 5. Anoniem schreef:

  O ja, 170 brandgevallen (“incidenten” noemt Nefit dit) waarvan 12 woningbranden. Dit volgens opgave van, jawel: Nefit. En al die jaren hield Nefit/BOSCH zijn mond stijf dicht. Wat een topmerk! Ja toegegeven: een beetje prutsen in de marge over klemmetjes, die de installateur niet goed heeft vastgezet … En schijnheilige briefjes schrijven naar de NVWA. Over wijzigingen in de gloeiplug en zo … De vraag is vervolgens: Wie gaat dit alles nu onderzoeken? De NVWA, de Nederlandse overheid? Nee hoor, Nefit geeft gewoon zelf even opdracht voor een onderzoek! En minister Bruno Bruins heeft niet in de gaten, dat dit waarschijnlijk aftreden voor hem betekent. Ik hoop voor Mark Rutte dat zijn Teflon-laag wél bestand is tegen smeltschade. Hopelijk doet TNO zijn werk beter dan de NOBO-dies van KIWA. Had er verder iemand nog iets te nuilen over een thermostaat met een ander kleurtje?

 6. #nefit schreef:

  @ Eddy Buiting van Installatie.nl: Wel even ballen tonen en mijn reactie gewoon laten staan svp!

  • Niet relevant schreef:

   Joh kap gewoon met het vervuilen van deze website. Val anderen niet lastig met al die frustratie, reageer on-topic of reageer niet. Wat wil je überhaupt bereiken met je haatzaaierij jegens Nefit? Denk je dat ze er een ketel minder door verkopen? Ik denk het niet. Als je ergens mee zit, kom dan achter je veilige toetsenbordje vandaan, en ga er met iemand over praten. Sukkel.

  • Eddy Buiting schreef:

   Elke reactie die door taalgebruik, overschrijding van onze fatsoensnormen etc verwijderd is, gaat gepaard met een email naar de afzender. Als die de ballen heeft een geldend emailadres in te vullen, komt deze ook aan.

   • Peter schreef:

    De Deventer fabrikant verzwijgt, en dit hobbyblaadje durft daar niets over te schrijven, want dan kost het advertenties. BAH, Eddy. Plaats ook maar niet, net zoals zoveel van mijn commentaar! Wat ben je toch een geweldige onafhankelijk journalist!

    • Jaap schreef:

     Want jij bent niet bevooroordeeld? Wat maakt jou zo onafhankelijk? Je schreeuwt veel, maar je feiten (voor zover je die al aandraagt) kloppen niet. In de volksmond noemen ze mensen zoals jij ook wel ‘roeptoeter’. Misschien is Facebook een beter medium voor je.

     • Peter schreef:

      Ik oordeel, beste Jaap. Een vooroordeel is iets heel anders. De minister heeft in eerste instantie de kamervragen onjuist beantwoord, de NVWA heeft een ronduit waardeloos onderzoek gedaan en Nefit heeft alles verzwegen. En daar schrijft Installatie.nl niets over! Tenminste, tot nu toe nog niet. Wel roepen dat er een hoop stemmingmakerij is, en zeggen het een roep is om vakmanschap in de branche, maar dat is alles gekletst, en totaal waar het om gaat. Er is sprake van grove nalatigheid van de kant van zowel Nefit, de overheid en Den Haag. Lees de stukken op de site van RTL, NVWA en de Tweede Kamer, met je dikke roeptoetertje!

 7. Anoniem schreef:

  Het is on-topic, dat heb ik al hierboven al twee keer uitgelegd! De merknaam BOSCH in Nederland bestaat al jaren niet meer als het om cv-ketels gaat. Mijn vraag is dus: waarom halen ze dan de naam NEFIT van de kamerthermostaat. Bij uitstek het onderdeel in een cv-installatie, dat in verband kan worden gebracht met verwarming, van de muur. Kunt u dat uitleggen mevrouw/ meneer “Niet relevant”? En “haatzaaierij” of “vervuilen” lijkt me niet echt een geldig argument.

 8. Peter schreef:

  En TNO mag nu aardappels uit het vuur halen, betaald door Nefit.

 9. Karel schreef:

  Nefit bestaat in feite helemaal niet meer. De trammelant met zijn ketels kon Nefit niet meer betalen en is compleet door Bosch overgenomen en is gewoon een onderdeel van de Bosch groep. Hier was veel meer aan de hand en als Bosch niet had ingegrepen bestond Nefit al een aantal jaren niet meer. De hele actie heeft Bosch meer dan 90.000000 gekost. Bosch had hier een reden voor, die ze niet aan de grote klok hebben gehangen en zeker niet met wat sneuzeltjes hebben besproken en ook Nefit houd hier wijselijk de mond over. Ga niet bekvechten over dingen waar jullie totaal geen weet van hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.