fbpx
Nieuws

Zweedse ES warmtepomp naar Nederland

13

Het Zweedse warmtepompmerk ES komt naar Nederland. Total-ID, een samenwerkingsverband van installateurs, architecten en bouwbedrijven, gaat de warmtepompen importeren. Deze warmtepompen zijn speciaal voor de Beneluxmarkt aangepast.

ES (Energy Save) is in Zweden een grote speler. De warmtepompen van het merk komen in een split, monoblock en tower-uitvoering naar Nederland, in vermogens tussen de 6 en 20 kW. De towervariant AWT heeft een tapwatervat van 250 liter ingebouwd. De 6 kW versie komt deze maand beschikbaar en deze zal zich vooral richten op de nieuwbouw.

De monoblock (AWH) en split-uitvoering mikken op de renovatiemarkt, beide ook een interessante optie voor hybride opstellingen, in combinatie met een HR-ketel, maar kunnen ook all-electric ingezet worden in de bestaande bouw. Bij de monoblockuitvoering blijft het koudemiddel buiten, zodat deze ook zonder F-gassencertificaat kan worden aangesloten. De warmtepompen werken op koudemiddel R410a; net als veel andere fabrikanten is ook ES volop bezig met de verkenning naar andere koudemiddelen.

Elektrische bijstook uitschakelen

De ES-warmtepompen kunnen volgens de fabrikant ingezet worden om woonhuisinstallaties zonder elektrische bijstook tot 55 °C te kunnen verwarmen, ook bij strenge vorst tot -26 graden. Volgens de fabrikant werken de toestellen op traditionele radiatoren. Hierbij hoeft de aanpassing naar laagtemperatuur afgiftesystemen dus niet gemaakt te worden.

Voor deze eisen zijn Benelux-varianten gemaakt met een lager verwarmingsvermogen (6 kW). De nieuwste versies zijn modulerend in vermogen en hebben de optie om de elektrische bijverwarming volledig uit te schakelen, en zijn in te regelen op de stooklijn. Ook zijn de buitenunits extra stil gemaakt. De TÜV-testen laten zien dat de units op vol vermogen op een meter afstand onder de 56 dB blijven.

De ES warmtepomp geen onbekende in Nederland; zo zijn van de oplossing met ingebouwde boiler al 200 exemplaren in ons land geplaatst, en wordt de techniek van ES als whitelabel toegepast door een andere fabrikant. De ES Warmtepompen worden onder eigen naam vooralsnog enkel direct geleverd, nog niet via de landelijke groothandel.

13 reacties op “Zweedse ES warmtepomp naar Nederland

 1. Matthijs schreef:

  Een warmtepomp uit het top segment voor een goede prijs kwaliteit verhouding

 2. Bart schreef:

  Kost dat?

 3. tomtomclub schreef:

  Simpele figuren wat is de cop

 4. J.van Diessen schreef:

  Voor de technische specificaties: weer.es-systems.nl

 5. Donbo71 schreef:

  Valt hij in de subsidie regeling???

 6. J.van Diessen schreef:

  De ES warmtepompen vallen allemaal onder de ISDE regeling van het RVO

 7. J.van Diessen schreef:

  De COP is bij alle pompen rond de 5

 8. Andre schreef:

  Cop 5 bij 15gr buitentemperatuur?

  Wat is de COP bij – 7gr met een aanvoertemperatuur van 50 gr?

 9. Donbo71 schreef:

  oke nu de prijzen?

 10. Nico schreef:

  Ook aan te bevelen bij ht radiatoren en energielabel A.

 11. MTM Vermeulen schreef:

  Heb de warmtepomp ES AWH 11 sinds december 2018. Is een topper en kan hem adviseren.
  Verkrijgbaar via Nederland duurzaam wonen. Kan Kan enkel zeggen top leverancier met
  goede service.

 12. MTM Vermeulen schreef:

  zover ik weet 5.1 cop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.