fbpx
Nieuws

Van de 873 duizend zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) met een hoofdinkomen uit ondernemerschap, had in 2015 slechts 20 procent een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Ruim 10 procent betaalde premie voor een lijfrente. Dit is weliswaar lager dan in 2014, maar de afname van beide inkomensverzekeringen is kleiner dan in eerdere jaren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Zmp’er

Ook bij zelfstandigen met personeel (zmp’ers) daalde het aandeel met een private inkomensverzekering tijdens de crisisjaren. Het aandeel zmp’ers met een arbeidsongeschiktheidsverzekering stabiliseerde in 2015. Bij de private pensioenverzekering is net als bij zzp’ers de daling afgevlakt.

Zelfstandigen met personeel verzekeren zich vaker tegen arbeidsongeschiktheid dan zzp’ers (33,5 tegen 19,7 procent). Ook hebben meer zmp’ers een private pensioenverzekering of lijfrente dan zzp’ers (17,2 procent tegen 10,4 procent).

Bouw

Zzp’ers in de bouw hebben het vaakst een arbeidsongeschiktheidsverzekering (34 procent). In deze sector zijn ruim 110 duizend zzp’ers actief. Het percentage mensen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering daalt, maar de laatste jaren vlakt deze daling wel af.

Pensioen

Eén op de vier zzp’ers heeft naar eigen zeggen geen pensioenvoorziening getroffen. De meest genoemde reden is dat ze dit niet kunnen betalen. Andere redenen zijn dat het pensioen nog ver weg is (20 procent) of dat ze er nog niet aan toe zijn gekomen (27 procent). Van de vrouwen heeft zelfs één op de drie niets geregeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.