fbpx
Nieuws

Zzp’ers in verweer tegen Wet DBA

Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en MKB Belangen hebben de handen ineengeslagen om de schadelijke bijwerking van de Wet DBA te stoppen en aan de politiek duidelijk te maken dat het anders moet.

Volgens de zelfstandigen-vertegenwoordigers lijden duizenden zelfstandige ondernemers schade door de wijze waarop de Wet DBA wordt uitgevoerd door de Belastingdienst onder verantwoordelijkheid van VVD-staatssecretaris Wiebes. De actie heet: “Stop Belemmering Ondernemers”.

De wet DBA, die de VAR vervangt, is bedoeld is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, onder meer door het opstellen van raamovereenkomsten. De wet heeft echter onbedoelde neveneffecten. Wanneer de Belastingdienst toch een dienstverband vaststelt, zijn opdrachtgever en -nemer samen verantwoordelijk. Bedrijven kiezen vanwege de nieuwe wet, en al haar administratieve nadelen en risico op naheffingen soms liever voor payrolling of uitzendkrachten in plaats van zzp’ers. In de bouw en installatiewereld zijn veel zelfstandigen actief.

Prijsschieten

Maarten Post, voorzitter Stichting ZZP Nederland: “De politiek moet nu kleur bekennen, voor of tegen ondernemers. Het is van de gekke dat een maatregel bedoeld om schijnconstructies te weren, is ontaard in prijsschieten op zelfstandige ondernemers.” Adrienne van Veen van MKB Belangen vindt de samenwerking nu cruciaal om de bedreiging van het ondernemerschap te stoppen en Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw, roept de politiek op om te stoppen met de heksenjacht op zelfstandigen.

Begin december wordt de petitie “Stop Belemmering Ondernemers” overhandigd aan de Tweede Kamer, inclusief zoveel mogelijk handtekeningen en steunverklaringen van organisaties uit het hele land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.