De redenen van consumenten om te investeren in een hybride warmtepomp lopen uiteen. Sommigen doen dit om het milieu te helpen, terwijl anderen vooral kijken naar de besparing op de energierekening. Bart te Selle, werkvoorbereider bij Gerhard Voltman uit Bredevoort, ziet deze verschillende motivaties terug bij zijn klanten. De Aurea Hybride Add-on van Atlantic is volgens hem een veelbelovende oplossing voor zowel de milieubewuste consument als voor de kostenbewuste huiseigenaar.
Met een dienstverband van 28 jaar is Bart te Selle een ervaren kracht binnen het installatiebedrijf Gerhard Voltman. Zijn loopbaan begon in 1996 als leerling-installateur, waarna hij zich door de jaren heen ontwikkelde tot een allround vakman. Het familiebedrijf, dat inmiddels focust op duurzame oplossingen, wordt momenteel geleid door Mike Voltman. Het team van vijftien professionals voert zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten uit voor particulieren en bedrijven in de regio.
25 jaar aan ontwikkeling
In de meer dan 25 jaar dat Te Selle werkzaam is in de installatietechniek, heeft hij het vak behoorlijk zien veranderen. “In vergelijking met mijn begintijd, is de tijd die we kwijt zijn aan de installatie van een woning meer dan verdubbeld. De techniek en de werkzaamheden zijn steeds uitgebreider en specialistischer geworden.” Te Selle vervolgt: “Het is geen kwestie meer van even een radiator plaatsen. Je hebt nu ook te maken met zaken als warmteverliesberekeningen en natuurlijk ook veel meer keuze in producten en steeds vaker nieuwe producten.”
Een van die nieuwe producten waarmee de installateurs van Gerhard Voltman werken, is de Aurea Hybride Add-on warmtepomp van Atlantic.
Zo groot als een broodtrommel
Het installatiegemak is een van de grootste voordelen van de Aurea Hybride Add-on, volgens Te Selle. De compacte buitenunit en de kleine controlbox maken installatie in beperkte ruimtes mogelijk. “Een veelgehoord bezwaar van de klant is dat warmtepompen groot en onhandig zijn. Maar dan benoem ik dat de controlbox van de Aurea qua formaat vergelijkbaar is met een broodtrommel, dus dat past altijd.”
De hybride warmtepomp is daarnaast compatibel met vrijwel elke bestaande cv-ketel, waardoor hij in veel verschillende situaties kan worden geplaatst. “Dat betekent dat in veel gevallen de bestaande cv-ketel gewoon kan blijven hangen. Dit maakt de investering in een warmtepomp aanzienlijk lager en dus toegankelijker voor een bredere groep mensen.”
Voor de installateur is er bovendien het grote voordeel dat de warmtepomp met monobloc buitenunit zonder f-gassen certificaat te installeren is. “Voor ons in het team is dat een groot voordeel. Hierdoor kunnen al onze collega’s aan de slag met de installatie van deze warmtepomp.”
Iedere bespaarde kuub is er één
Inmiddels hebben ze bij Gerhard Voltman ruim een jaar ervaring met de Aurea Hybride add-on. De brede toepasbaarheid, in combinatie met het installatiegemak maakt deze hybride warmtepomp een geliefde installatie om te plaatsen. Maar uiteindelijk geeft de klantwens de doorslag.
Zo beschrijft Te Selle een project waarbij de klant werd gedreven door een duurzame toekomst voor zijn kleinkinderen en de wens om het gasverbruik te verminderen. Echter waren de mogelijkheden om zijn jaren ’50-woning te verduurzamen, beperkt. De hogetemperatuurradiatoren konden bijvoorbeeld niet vervangen worden voor een LT-afgiftesysteem. “Aan ons de taak om de klant hierin eerlijk te adviseren ten aanzien van de maximaal te behalen besparing.” Te Selle vervolgt: “Maar iedere bespaarde kuub is er één,-zo redeneerde de klant destijds.” Op basis van de uitgangspositie en het investeringsbudget adviseerde Te Selle de Atlantic Aurea. “Deze plaatsten we samen met een nieuwe cv-ketel, want die was eveneens aan vervanging toe.”
De klant blijkt zeer content met het resultaat, met name omdat hij geen verschil merkt in het warmtecomfort. “Dat is iets wat wij als installateur graag horen. Met name als we weten dat de uitgangssituatie niet zo ideaal is als je eigenlijk graag zou willen.”
Een Excel vol grafieken
Een heel andere afweging maakte de eigenaar van een twee-onder-een kapwoning uit de jaren ’80, die in dezelfde periode bij Te Selle aanklopte. Deze klant wilde vooral de energierekening verlagen. “Met een Excel-bestand vol grafieken en getallen over zijn huidige verbruik kwam deze klant bij ons voor advies. Hij was op zoek naar manieren om zijn gasverbruik te reduceren.” De motivatie voor het besparen was in dit geval niet zozeer idealistisch maar voornamelijk economisch ingestoken. “Dankzij de bestaande isolatie was de woning al goed voorbereid.” Ook hier koos Te Selle samen met de klant voor de installatie van de Aurea hybride warmtepomp. Als onderdeel van het nieuwe afgiftesysteem werd tevens vloerverwarming aangelegd.
“Omdat de klant zo gebrand was op kostenbesparing, hield hij tot een jaar na de installatie alles nauwlettend in de gaten met P1-meters.” Het resultaat is indrukwekkend: een gasbesparing van 67 procent. “Voor ons is het ook fijn om zulke besparingen te zien op basis van verzamelde cijfers uit de praktijk. Dit kunnen we weer meenemen in het advies aan nieuwe klanten.”