fbpx
Nieuws

‘Koolmonoxide nu écht aanpakken’

Installateurskoepel Uneto-VNI reageert blij op het nieuws dat het kabinet met een wettelijke erkenning voor cv-installateurs komt. De branchevereniging pleit al jaren voor een dergelijke regeling. Uit een peiling van Installatie.nl bleek al dat driekwart van de installateurs het kabinetsvoorstel steunt. Voorzitter Titia Siertsema: “Met dit besluit geeft het kabinet gehoor aan de oproep om het koolmonoxiderisico bij cv-ketels nu écht aan te pakken.” Met een wettelijk verplichte erkenning kunnen vanaf 1 januari 2019 alleen nog hiervoor erkende installatiebedrijven en vakbekwame cv-monteurs werkzaamheden verrichten aan cv-installaties. “Het kabinet onderstreept daarmee dat bewezen vakbekwaamheid nodig is om het vak van cv-monteur uit te oefenen”, reageert Siertsema.

KvINL en Sterkin naar één

De branchevereniging heeft inmiddels de schetsen gereed voor één aangescherpte erkenningsregeling, met aangescherpte vakbekwaamheids en scholingseisen voor cv-monteurs. “Onze regeling voldoet aan de eisen die de overheid stelt. Uneto-VNI gaat er zo snel mogelijk over in gesprek met minister Blok.” Dit betekent dus dat de verzwaarde versie van de nu bestaande KvINL/SEI en Sterkin-erkenningen de blauwdruk gaan vormen voor de nieuwe wettelijke erkenning.

Handhaving

De wettelijke verplichting betekent dat installateurs die geen erkenning bezitten, en toch aan de gasinstallatie werken, in overtreding zijn, en beboet worden. Details over handhaving geeft Blok nog niet: de branche krijgt een jaar de tijd om samen met de overheid hiervoor een effectieve systematiek te ontwikkelen.

 

12 reacties op “‘Koolmonoxide nu écht aanpakken’

 1. Mvh schreef:

  Het mosterd na de maaltijd verhaal

 2. André schreef:

  De wettelijke verplichting betekent dat installateurs die geen erkenning bezitten, en toch aan de gasinstallatie werken, in overtreding zijn, en beboet worden.

  Wie controleert dit en hoe groot is de pakkans? Cv ketels kun je overal kopen en elke particulier kan de cv ketel aansluiten zonder ”gepakt” te worden

  • Eddy Buiting schreef:

   Andre, structuur moet komend jaar uitgewerkt worden. Voorbeeld:in Engeland worden malafide bedrijven gepubliceerd, en is een meldpunt. Dat schijnt wel een effectieve methode te zijn om de markt te ‘zuiveren’. Overigens zullen op termijn verzekeraars die erkenning eisen, zeker als die wet wordt. Dus partic loopt steeds groter risico op geen dekking.

 3. Selma schreef:

  Er zijn genoeg installateurs met het uneto-vni lidmaatschap maar daar zitten ook monteurs tussen die echt niet weten wat ze doen en dan zouden de goede vakbekwame monteurs die nu niet lid zijn van dat keurmerk daar verplicht lid van moeten worden en zeker een heleboel geld daar voor moeten betalen en wie zecht dat als je ergens lid van ben je wel je vak verstaat, er moet zeker iets gebeuren maar dan moet de vni hun leden beter controleren

 4. André schreef:

  Eddy, koppelen aan de inboedelverzekering is een mooie stok achter de deur. Geen onderhoud, niet verzekerd. Niet door een erkende installateur geplaatst of door erkende installateur laten keuren, niet verzekerd.

  • Eddy Buiting schreef:

   Makke is dat onderhoud niet verplicht is. Zou je dat hebben, is significante daling ongevallen te becijferen, en dus businesscase voor verzekeraars ook interessant voor bv premiekorting. Gaan we binnenkort eens op in: interessant voor veel collegas.

 5. André schreef:

  inboedelverzekering moet opstalverzekering zijn

 6. […] organisatie voor de installatiebranche UNETO-VNI verwacht dat de maatregelen zullen leiden tot minder koolmonoxide-ongevallen en zegt dat het […]

 7. egbert bastiaans schreef:

  Waar was de VNI toen de politiek die alle gediplomeerde vakmensen liet vallen en de buurman op de hoek een ketel mocht plaatsen?? En nu een groote mond hebben dat het niet goed gaat?? Logisch toch VNI Bedankt voor niets!!!!!!!!
  Zelfs al contact over gehad met het ministierie, helaas gaven ze me gelijk.!

 8. […] en een iets duurder onderhoudscontract (4,50 euro per jaar). Uneto-VNI is blij met het voorstel. Bekijk hier de reactie van de […]

 9. Hendrik schreef:

  klinkt allemaal mooi, maar zolang bedrijven de monteurs 10 ketel onderhoud mee geven per dag is het nog waardeloos. Hoe bekwaam de monteur dan ook is!

 10. Rob schreef:

  Helemaal mee eens Hendrik. Ik heb voor een bedrijf gewerkt die dat hanteert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.