fbpx
Nieuws

Rookgasafvoer: wat mag wel en niet?

Wat houden de gewijzigde normen voor ‘Rookgasafvoer’ en ‘Werken met gasinstallaties’ in voor het installatiebedrijf? Welke materialen mag je toepassen? En hoe zit het met het nieuwe beugelen?

Op dinsdag 28 maart 2023 tussen 12.00 en 13.00 uur maakt Jan Mondria, adviseur en voorzitter van de NEN-commissie Rookgasafvoer je wegwijs in de nieuwe regels. Hij legt de wijzigingen en de geldende normen op een begrijpelijke manier uit in een webinar. Kijkers kunnen live vragen stellen over de inhoud. Het webinar kan ook op een later moment teruggekeken worden; dan is het uiteraard niet meer mogelijk om live vragen te stellen.

Het webinar is een initiatief van Online Bouw Academie, het cursusplatform van Eisma Bouwmedia, uitgever van onder meer Installatie.nl.

Aanmelden voor deze gratis sessie kan via deze link

Rookgasafvoer is kritisch onderdeel

De rookgasafvoer is misschien wel een van de meest kritische onderdelen van een gasgestookte installatie. Zit het daar fout, dan kan er acuut gevaar ontstaan voor de omgeving en dus de gebruikers van het pand waarin de installatie is gemonteerd. Bij ongevallen rondom cv-ketels ligt de zwakke plek helaas vaak bij de rookgasafvoer. De rookgasafvoer is al jaren hofleverancier van de installatiefoutenrubriek op Installatie.nl.

De regels zijn helder en de wetgever gaat strengere eisen opleggen aan de installatiebranche. “De veiligheid voor de bewoners staat ten alle tijde voorop”, aldus Jan Mondria, adviseur en voorzitter van de NEN-commissie Rookgasafvoer.

Zeker nu per 1 april het werk aan een gasgestookte installatie, en dus ook de rookgasafvoer, gebonden is aan een wettelijke certificeringsregeling, dient elke installateur heel kritisch te kijken naar de eigen werkwijze.

Regelgeving rookgasafvoermateriaal

Regelgeving voor rookgasafvoermateriaal zoals we die in Nederland kennen is opgebouwd uit deze 4 pijlers:

  1. Bouwbesluit;
  2. De bepalingsmethodes die staan in de eerste lijn normen, zoals NEN 2757-1;
  3. De NPR-en waar op praktische manier uitleg wordt gegeven aan de eisen van de NEN 2757-1;
  4. De instructies van de fabrikant.

Sommige eisen zijn klip en klaar, andere eisen zijn lastiger te implementeren. Jan Mondria: “De NPR-en zijn gemaakt om de installateur te helpen welke richting hij op moet”. Mondria is tevens docent van de online cursus Regelgeving Rookgasafvoer van Online Bouw Academie en (mede)auteur van nieuwe en te herziene NEN-normen en NPR-bladen ten aanzien van rookgasafvoeren, renovatie van CLV-systemen, brandwerendheid van schachten in gebouwen, het Rogafa beugelvoorschrift en CLV-systemen voor de nieuwste generatie cv-ketels. 

Meer weten over de online cursus: daarvoor vind je hier alle informatie. Abonnees van Installatie ontvangen 40% korting op de cursus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.