Ga naar hoofdinhoud

, ,

Rookgasafvoer: wat mag wel en niet?

Wat houden de gewijzigde normen voor ‘Rookgasafvoer’ en ‘Werken met gasinstallaties’ in voor het installatiebedrijf? Welke materialen mag je toepassen? En hoe zit het met het nieuwe beugelen?

Op dinsdag 28 maart 2023 tussen 12.00 en 13.00 uur maakt Jan Mondria, adviseur en voorzitter van de NEN-commissie Rookgasafvoer je wegwijs in de nieuwe regels. Hij legt de wijzigingen en de geldende normen op een begrijpelijke manier uit in een webinar. Kijkers kunnen live vragen stellen over de inhoud. Het webinar kan ook op een later moment teruggekeken worden; dan is het uiteraard niet meer mogelijk om live vragen te stellen.

Het webinar is een initiatief van Online Bouw Academie, het cursusplatform van Eisma Bouwmedia, uitgever van onder meer Installatie.nl.

Aanmelden voor deze gratis sessie kan via deze link

Rookgasafvoer is kritisch onderdeel

De rookgasafvoer is misschien wel een van de meest kritische onderdelen van een gasgestookte installatie. Zit het daar fout, dan kan er acuut gevaar ontstaan voor de omgeving en dus de gebruikers van het pand waarin de installatie is gemonteerd. Bij ongevallen rondom cv-ketels ligt de zwakke plek helaas vaak bij de rookgasafvoer. De rookgasafvoer is al jaren hofleverancier van de installatiefoutenrubriek op Installatie.nl.

De regels zijn helder en de wetgever gaat strengere eisen opleggen aan de installatiebranche. “De veiligheid voor de bewoners staat ten alle tijde voorop”, aldus Jan Mondria, adviseur en voorzitter van de NEN-commissie Rookgasafvoer.

Zeker nu per 1 april het werk aan een gasgestookte installatie, en dus ook de rookgasafvoer, gebonden is aan een wettelijke certificeringsregeling, dient elke installateur heel kritisch te kijken naar de eigen werkwijze.

Regelgeving rookgasafvoermateriaal

Regelgeving voor rookgasafvoermateriaal zoals we die in Nederland kennen is opgebouwd uit deze 4 pijlers:

  1. Bouwbesluit;
  2. De bepalingsmethodes die staan in de eerste lijn normen, zoals NEN 2757-1;
  3. De NPR-en waar op praktische manier uitleg wordt gegeven aan de eisen van de NEN 2757-1;
  4. De instructies van de fabrikant.

Sommige eisen zijn klip en klaar, andere eisen zijn lastiger te implementeren. Jan Mondria: “De NPR-en zijn gemaakt om de installateur te helpen welke richting hij op moet”. Mondria is tevens docent van de online cursus Regelgeving Rookgasafvoer van Online Bouw Academie en (mede)auteur van nieuwe en te herziene NEN-normen en NPR-bladen ten aanzien van rookgasafvoeren, renovatie van CLV-systemen, brandwerendheid van schachten in gebouwen, het Rogafa beugelvoorschrift en CLV-systemen voor de nieuwste generatie cv-ketels. 

Meer weten over de online cursus: daarvoor vind je hier alle informatie. Abonnees van Installatie ontvangen 40% korting op de cursus.

2 reacties op “Rookgasafvoer: wat mag wel en niet?

  • L.s., Als je in 2023 nog een nieuwe ketel installeert, moet je dan ook een nieuwe rookgasafvoer installeren voor een beneden apartement. Omdat er een apartement boven op het apartement zit wordden de kosten namelijk extra hoog voor de afvoer door het dak. De VVE stelt dat men niet voor deze extra kosten verantwoordelijk is.
    Met vriendelijke groet,

  • Peter Volkman

    Bij gebouwen met meer dan ca. 4 verdiepingen is bijna altijd een gemeenschappelijke rookgasafvoer en luchttoevoer (CLV) aanwezig.
    Een CLV systeem dient periodiek door een deskundige van een gecertificeerd bedrijf te worden geïnspecteerd.
    Een CLV systeem wordt ook altijd beheerd door de VVE die dus ook de kosten van inspecties, reparatie en vervanging draagt.
    Bij gebouwen tot ca 4 woonlagen heeft elke woning, dus elke ketel, bijna altijd een eigen rookgasafvoer en luchttoevoerbuis, via een schacht naar het dak.
    Deze eigen rookgasafvoervoorziening wordt bijna nooir beheerd door de VVE, de kosten van inspectie en bijvoorbeeld het trekken van een voering bij het vervangen van
    de ketel zijn dus voor de woningeigenaar zelf.
    Uiteraard kan binnen een VVE anders besloten worden en dit in de statuten opnemen, in de praktijk gebeurt dit echter vrijwel nooit.
    Samenvattend, heb je een aparte rookgasafvoerbuis van je ketel naar het dak dan is het vervangen of aanpassen hiervan bij vervanging van de ketel voor eigen rekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Warmtenet wordt warmtepomp

Samenspel vloerverwarming en warmtepomp

Prefab installatiekast voor nieuwbouwwoning

Gasketelwet-waakhond pleit voor ketel-apk

Ambachtelijk klemmetje

Burger wil best aardgasvrij, maar vertrouwt overheid niet