Ga naar hoofdinhoud

,

Nominaties VSK Awards 2024 bekend

De nominaties van de VSK Awards 2024 zijn bekend: in totaal 10 deelnames aan de vakbeurs dingen mee naar in totaal vier prijzen. In totaal 50 deelnemers van de VSK stuurden hun noviteiten in.

De VSK wordt van 6 tot en met 9 februari gehouden in de Utrechtse Jaarbeurs. De Awards worden uitgereikt op de openingsdag van de beurs.

In de categorie Energietransitie zijn niet drie maar vier producten genomineerd.

Monoblock warmtepomp

De eerste is de Blackbird van Weheat. Dit is een all-electric (ready) warmtepomp met koudemiddel propaan (R290) die vorig jaar het levenslicht zag, en waarvan de productie in het Brabantse Duizel is opgestart. Hier een artikel op Installatie.nl over deze nieuwe warmtepomp. De jury waardeert het onderscheidende ontwerp, prestaties en de integrale blik waarmee naar de techniek en productieproces is gekeken.

Boiler als warmte-accu

Ook genomineerd: NEStore van Newton Energy Solutions. Deze zogeheten warmteaccu is een doorontwikkelde boiler voor warm tapwater. De vernieuwing zit hem in de hoge isolatiegraad van de boiler, die daardoor een gering warmteverlies kent. Daarnaast is de capaciteit groot omdat het water onder druk en hoge temperatuur (110 graden) wordt opgeslagen. De jury waardeert aan dit product dat het de mogelijkheid om zonnestroom langer onder hetzelfde dak te vast houden. Hier meer technische informatie op Installatie.nl over dit product.

Gebouwbeheersysteem

Ook Priva dingt mee naar een award. Het nieuwe gebouwbeheersysteem EcoBuilding is door de juryselectie gekomen. Dit is een cloud-oplossing die als add-on bovenop een bestaand gebouwbeheersysteem kan worden gezet. Nieuw is dat het systeem gebruik maakt van AI, live data en digitale technieken om grote besparingen te realiseren op energieverbruik en tegelijkertijd comfortverhoging biedt. De missing link in gebouwbeheersystemen, volgens de jury. Hier een achtergrond artikel hierover

eplucon

10 Ampère woning

Het installatieconcept achter de 10 ampère woning van Eplucon is ook genomineerd. In deze nieuwbouwwoning, die gerealiseerd is in Nunspeet, is voorzien van een elektra-aansluiting van 1×10 Ampère. Deze bijzonder lage afzekering is mogelijk vanwege een de combinatie van een bodemwarmtepomp, accu’s, zonnepanelen en een intelligente regeling die gebruik maakt van weersvoorspellingen en dynamische energieprijzen. De jury ziet in dit concept een inspirerend voorbeeld van de combinatie tussen techniek en energie, maar bovenal als oplossing om netcongestie het hoofd te bieden. Hier een projectartikel op Installatie.nl over de woning in Nunspeet.

Nominaties Gezond en Comfort

In de categorie Gezond en Comfort drie nominaties. Het nieuwe compacte balansventilatietoestel van Orcon, hier een artikel daarover, sleepte een nominatie in de wacht. Het innovatieve aan dit toestel is dat het opnieuw is opgebouwd om aan de wand, onder het plafond en achter het knieschot kan worden weggewerkt. Dit toestel beleeft in februari haar beursprimeur.

Ventilatiewarmtepomp met koeling

Inventum is genomineerd met de Compacto, een nieuw toestel dat op de VSK geïntroduceerd wordt. In dit toestel is een 5 kW ventilatiewarmtepomp van Inventum gecombineerd met balansventilatie én koeling. Bij niet geïsoleerde inblaaskanalen mengt de Compacto 18°C koude lucht bij de warme buitenlucht en brengt daarmee de buitenlucht continu naar een acceptabeler niveau. Bij geïsoleerde inblaaskanalen zal de Compacto condenserend koelen. De ingeblazen lucht kan dan tot een temperatuur zo laag als 18°C worden ingeblazen. Dit is volgens Inventum voor het eerst dat een warmtepomp zonder buitenunit dit kan doen.

Lees hier wie eerder een VSK Award wonnen.

Renoveren naar balansventilatie

Itho Daalderop is ook genomineerd met de DuoZone Reno-oplossing, die het bedrijf op de VSK introduceert. Dit is een renovatieconcept waarbij met toevoeging van kleppen in de kanalen van een balansventilatietoestel met warmteterugwinning een woning met ventilatiesysteem C kan worden omgebouwd tot een vraaggestuurde systeem D installatie. De bovenverdiepingen worden via nieuwe kanalen voorzien van geconditioneerde lucht, terwijl de ventilatielucht voor de benedenverdieping wordt ingebracht via de verkeersruimte in een woning. De afzuiging vindt dan weer plaats via dezelfde afvoerventielen van het bestaande ventilatiesysteem. Dit systeem mikt vooral op de duurzame renovatie van corporatiewoningen. Wanneer deze woningen overstappen op een lagetemperatuursysteem, bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp, dan is er veel energetische en comfortwinst te halen door het ventilatiesysteem op te plussen. De jury ziet veel potentie in dergelijke concepten in de renovatie.

Monteur moet het doen

De categorie Installateurszaken, die vooral kijkt naar de voordelen voor de werkvloer, kent een divers pallet aan genomineerden.

Ketel en warmtepomp in één

Allereerst is er een nieuwe versie van de hybride warmtepomp Elga Ace van Remeha. De Apeldoornse fabrikant komt op de VSK met een all-in-one-versie naast de bestaande split en monoblock-versie. Hierbij wordt de cv-ketel van Remeha op het warmtepompbinnendeel geklikt. Deze Elga Ace komt in een 4, 6 en 8 kW-versie warmtepomp, met een ketel van 24-28 kW (CW4) of 30-35 kW (CW5) gasketel. Het keteldeel van de combinatie is gebaseerd op hetzelfde platform als de nieuwe Tzerra en Calenta Ace-Matic. De jury ziet in de combinatie voordelen om de montagetijd van deze techniek te verkorten.

Paraplu beschermt werkplek

De jury waardeert de beschermende paraplu ST 200-U van Super Stars ook met een nominatie, vooral vanwege de simpele en doelmatige oplossing die het biedt. De inzending bestaat uit een paraplu met magneetbevestiging die monteurs beschermt tegen regen, zon en wind wanneer ze aan het werk zijn. Een praktische low-tech oplossing om onder alle omstandigheden comfortabel door te kunnen werken.

Innovatieve standleiding

Geberit’s SuperTube-systeem is ook genomineerd. Het Silent-Pro SuperTube-systeem is een nieuw systeem dat hydraulisch optimaal afwatert in hoogbouw. Het bijzondere kenmerk: de ontluchting is al in de leiding geïntegreerd via een doorlopende luchtkolom en maakt omloop- of secundaire ontspanningsleiding overbodig. Belemmeringen in het aansluiten binnen de aansluitvrije zone worden beperkt. Volgens de jury wordt een normaliter complexe montageklus door deze productinnovatie aanzienlijk versimpeld. De techniek werd op de afgelopen BouwBeurs al eens in concept getoond. Zie hier een artikel daarover.

Stem op je favoriet
Naast de drie juryprijzen, wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. Voorinschrijvers van de VSK Beurs kunnen hier bij hun inschrijving op stemmen. Alle tien nominaties dingen mee naar de publieksprijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Materiaalpaspoort voor leidingsystemen

Premium

Kraamkamer van prefab

Nieuwe propaan-serie voor Panasonic

Premium

Nieuwe Calenta ingrijpend anders

Smaakmakers van VSK Awards (video)

Groenpand zet activiteiten Woon Duurzaam voort