
Nederlanders vinden zichzelf duurzaam, maar dat blijkt niet uit hun gedrag. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo dat is uitgevoerd in opdracht van Vitens, ’s lands grootste drinkwaterbedrijf.
Maar liefst 93% van de Nederlanders vindt zichzelf redelijk tot behoorlijk milieubewust en duurzaam. Tegelijkertijd blijkt dit niet uit hun gedrag als het gaat om huishoudelijk water- en energieverbruik. Sterker nog: slechts 8% van de Nederlanders is zich er van bewust dat er een substantieel verband zit in energiekosten bij het gebruik van warm of koud water. Terwijl een significante energiebesparing te halen valt in het efficiënter gebruik van warm water in het huishouden.
Waardevolle warmte
Op het gebied van warmwatergebruik valt wel een hoop te winnen als het gaat om duurzaam leven, concludeert Vitens. Circa 30% van alle energie in huishoudens wordt gebruikt om water op te warmen, vooral voor de dagelijkse douche. Dit warme water verdwijnt ‘nutteloos’ in het riool. Per jaar kan dit voor een gemiddeld huishouden oplopen tot wel 200 euro. Een huishouden van drie personen zou met stijgende gasprijzen over een periode van 10 jaar tot 3000 euro kunnen besparen door efficiënt hergebruik van warm water.
Hulp
Nederlander wil hulp van drinkwaterbedrijf bij besparing. Een opvallende uitkomt uit het onderzoek van TNS Nipo is dat driekwart van de Nederlanders vindt dat de verantwoordelijkheid van drinkwaterbedrijven niet ophoudt bij het leveren van kwalitatief goed kraanwater. Ruim 70% zegt dat waterbedrijven adviezen zouden moeten geven aan hun klanten hoe zij kunnen besparen op water en energie. Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt ook dat drinkwaterbedrijven veel meer zouden moeten doen om nieuwe technieken te ontwikkelen voor water en energiebesparing.
Methaan uit grondwater
Drinkwaterbedrijf Vitens presenteert deze week tijdens International Water Week en Aquatech beurs in Amsterdam haar plannen en initiatieven op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Vitens heeft een intentieverklaring ondertekend om in 2020 20% minder energie te verbruiken en 20% eigen energie op te wekken. Zo bouwt Vitens in het Friese Tjerkgaast een installatie waarmee natuurlijk methaan uit grondwater kan worden ingezet als energiebron voor waterzuivering. Dit betekent een besparing van 40% op het energieverbruik op die locatie.
In het kader van duurzaamheid is het inderdaad nuttig om stil te staan bij het verbruik van water. Wel wil ik de kanttekening maken dat het water dat in het riool loopt bij het douchen of doortrekken van de WC, niet “verdwijnt”. Het is niet “weggegooid”. Het is – weliswaar vervuild en verwarmd – nog steeds ergens aanwezig.