fbpx
Bericht
Acht van tien datacenters energieverspillers

Datacentra en computerruimtes zijn onnodige energieverspillers. Uit onderzoek blijkt dat in 80 procent van deze ruimten efficiënter met energie om kan worden gegaan.

 

 

Naast onnodige energiekosten, leidt de verkwisting ook tot een grotere milieubelasting. Volgens Schneider Electric, dat het energieverbruik in data- en computerruimtes in kaart bracht. Acht van de tien datacenters en computerruimtes verspillen onnodig energie  De meeste CIO’s en IT-managers vermoeden weliswaar dat hun IT-ruimte niet energie-efficiënt is, maar kunnen de zwakke plekken niet precies aangeven. IT-afdelingen beschikken niet over concrete cijfers van de apparatuur in hun computerruimte of datacenter. Daardoor ontbreekt het ze aan een goede onderbouwing om gerichte investeringen te doen in het verbeteren van de energie-efficiëntie van de IT-ruimte. Schneider Electrics grijpt dit probleem aan om speciale assessments te introduceren.

 

 

1 reactie op “Acht van tien datacenters energieverspillers

 1. André Esveldt schreef:

  Ik zie het rapport met belangstelling tegemoet! Ben benieuwd wat Schneider Electric nu precies heeft onderzocht.
  Uit eigen ervaring weet ik dat met name de klimaatbeheersing (koeling) een fors deel van de energieconsumptie voor haar rekening neemt en daar wordt al tientallen jaren aan energiebesparende oplossingen gewerkt. Het is in vele gevallen de onkunde / onwetendheid van de CIO’s en IT managers dat de huidige IT apparatuur bij hogere ruimtetemperaturen (24 tot 27 graden Celsius) net zo bedrijfszeker zijn als voorheen bij 19 tot 22 graden. Dit bespaart enorm op de koelvraag en dus op het energieverbruik. Ook op de lay-out van de dataruimtes valt winst te behalen door het slim inrichten van de serverracks. Toepassing van in-rack cooling en meer gebruik maken van vrije koeling (direct of indirect)zijn voorbeelden van beter energiegebruik.
  Als dan ook nog de restwarmte gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld het verwarmen van kantoorruimtes, dan wordt de totale energieconsumptie nog minder.
  Vaak is het probleem in serverruimtes en datacenters dat er binnen afzienbare tijd nieuwe apparatuur bijgesplaatst wordt waarop de bestaande lay-out niet is voorbereid. Door de steeds snelle veranderingen is het vaak niet eenvoudig de klimaatbeheersing daarop in hetzelfde tempo aan te passen. Een goede voorbereiding op uitbreiding is daarom zeer belangrijk.
  Ook wordt er nog regelmatig gebruik gemaakt van koelsystemen die niet bedoeld zijn voor het conditioneren van technische ruimtes. Een comfortairconditioner is wel goedkoper in aanschaf maar minder efficiënt en daardoor uiteindelijk duurder in gebruik.

  Is het onderzoek ergens te downloaden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.