fbpx
Bericht
Afgekeurde kasgroente als energiebron

Het bedrijf Provalor gaat een installatie bouwen bij Agriport A7 bij Middenmeer waar afgekeurde kasgroente verwerkt wordt tot droge biomassa.

 

 

De provincie Noord-Holland verleent een subsidie van 200.000 euro aan het bedrijf Provalor voor een installatie bij Agriport A7. Deze installatie verwerkt afgekeurde groenten tot droge biomassa, wat weer omgezet kan worden in energie. Agriport is een moderne projectlocatie voor grootschalige glastuinbouw, gelegen in Middenmeer. Provalor verwerkt kasgroenten, en dan met name de reststromen, om ze onder meer te kunnen verwerken tot grondstof voor nieuwe energietoepassingen.

 

Vergisting 

Een belangrijke reststroom die vrijkomt uit de glastuinbouw vormt de zogenaamde klasse 3 groenten; groenten die niet geschikt zijn voor afzet aan de consument. Deze groenten worden normaal gecomposteerd, omdat ze vaak teveel vocht bevatten om geschikt te zijn voor biomassavergisting.

 

Het bedrijf Provalor heeft een proces ontwikkeld om deze reststromen te behandelen en daaruit biomassa te winnen dat geschikt is voor nieuwe energie via biomassavergisting. De tuinbouwkassen bij Agriport A7 kunnen vervolgens de eigen biomassa voor energie gaan gebruiken. Daarnaast levert dit project ook een transportbesparing van deze klasse 3 groenten op. Het project wordt gefinancierd vanuit het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling en het Uitvoeringsprogramma Biomassa 2010-2011.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.