fbpx
Bericht

Aftrap slimme meter in Nederland

In 2020 moet volgens Europees beleid 80 procent van de huishoudens een slimme meter hebben. Minister Verhagen heeft na lang soebatten de aftrap gegeven voor de start van deze operatie in Nederland.

 

 
De komende twee jaar worden er bij 450.000 huishoudens en kleine bedrijven slimme meters geïnstalleerd, die op afstand uitleesbaar zijn. Dit betekent dat de meteropnemer in principe niet meer langs de deur hoeft te komen en dat gebruikers gestimuleerd worden om energie te besparen. Nieuwe meters worden alleen geïnstalleerd als de huidige meter vervangen moet worden, of wanneer er sprake is van nieuwbouw of grootschalige renovatie. Als mensen uit eigen beweging een meter willen hebben, zij hier wel installatiekosten aan verbonden. Tot en met 2014 investeren de netbeheerders gezamenlijk 130 miljoen euro in de slimme meter. Vanaf 2014 worden de slimme meters aan alle huishouden aangeboden, maar het blijft wel mogelijk om een dergelijke meter te weigeren.

 

Omstreden

De slimme meter is omstreden. Het protest tegen de slimme meter ging vooral over de schending van de privacy. Energiemaatschappijen zouden door het uitlezen van gegegevens op afstand te veel inbreuk hebben op de persoonlijke levenssfeer van particulieren. Tot een verplichte invoering van de slimme meter komt het dan ook niet. Mensen kunnen de meter weigeren of voorkomen dat hun gegevens op afstand worden uitgelezen door de energiemaatschappij.

 

Energiemaatschappijen brengen zelf applicaties en hardware op de markt die als slimme meter kunnen worden toegepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.