fbpx
Bericht

Arena over op duurzame warmte en koude

Arena over op duurzame warmte en koude

Amsterdam ArenA wil in 2015 het eerste CO2-neutrale stadion zijn. Met de inzet van stadswarmte en -koude wordt een forse stap naar het bereiken van dit doel gezet. Nuon gaat deze duurzame energievormen leveren.

 

Sinds de opening in 1996 maakt het stadion al gedeeltelijke gebruik van stadswarmte in combinatie met eigen gasketels. Om de klimaatdoelstelling te halen gaat het stadion nu volledig over op stadswarmte. De warmte komt van de elektriciteitscentrale van Nuon in Diemen. Deze vorm van warmte levert een CO2-reductie op van circa 50% ten opzichte van de oude gasgestookte ketels.

Voor de koeling krijgt de Amsterdam ArenA in de nabije toekomst duurzame koude vanuit de in 2010 geopende Nuon-koudecentrale in Zuidoost. Deze wint koude uit de Ouderkerkerplas. In de Amsterdam ArenA wordt hiervoor de huidige compressiekoelmachines, die veel elektriciteit verbruiken, vervangen door een koude-installatie. Dat levert een CO2-reductie van 75% op in vergelijking met de oude situatie. Met stadswarmte en koude samen reduceert de ArenA jaarlijks 815.000 kilo CO2-uitstoot.

De nieuwe energievoorziening is onderdeel van vergaande verduurzaming van de Amsterdam ArenA. In het gebouw komt  ook een nieuw gebouwbeheerssysteem. Hierbij worden de energiestromen per ruimte gemonitord en indien nodig bijgestuurd. Daarnaast onderzoekt Amsterdam ArenA mogelijkheden om de nieuwste generatie zonnepanelen op het dak te plaatsen. Ook wordt de haalbaarheid van een eigen windmolen onderzocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.