fbpx
Bericht

Barak SS-kamp krijgt wko-installatie

Barak SS-kamp krijgt wko-installatie

De restauratie van Barak 1B van voormalig SS-concentratiekamp Kamp Vught is gestart. Het rijksmonument krijgt een wko-installatie en zonnepanelen.

 

 

De barak wordt in oorspronkelijke staat hersteld door VolkerWessels-bedrijven De Bonth van Hulten en HOMIJ Technische Installaties. Gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema van de provincie Noord-Brabant heeft het startsein gegeven met de onthulling van het bouwbord.

 

Barak 1B is van grote cultuurhistorische waarde en is mede daarom een rijksmonument. Het is gebouwd in de Tweede Wereldoorlog en de laatst overgebleven authentieke barak van voormalig SS-concentratiekamp in Vught.

 

Duurzaam 

De restauratie bestaat uit herstel en behoud van de oorspronkelijke details van het gebouw. Voor de installatietechniek is vooral gekeken naar duurzaamheid. Opwekking van duurzame energie is daarbij belangrijk, zo is er in het ontwerp plek voor een wko-installatie en pv-cellen. Na restauratie gaat Barak 1B dienst doen als tentoonstellingsruimte. Het Nationaal Monument Kamp Vught neemt Barak 1B in gebruik als workshopruimte voor scholieren.

 

Met 500 vierkante meter erbij kan Nationaal Monument Kamp Vught haar aanbod uitbreiden met workshops voor scholen en een vaste expositie over de bijzondere geschiedenis van de barak sinds 1943. De barak is sinds 2001 een rijksmonument en stond leeg tot de stichting in 2010 het recht van opstal verkreeg. De barak kende meerdere gebruikers: als postkamer en kampwinkel in het concentratiekamp (1943-’44), als kerk voor geëvacueerde Duitsers (1944) en – opnieuw – postkamer voor geïnterneerde, al of niet vermeende collaborateurs (1944-’49).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.