fbpx
Bericht

Beveiliging blikseminslag ontoereikend

Beveiliging blikseminslag ontoereikend

Bedrijven in Nederland zijn onvoldoende beveiligd tegen blikseminslag. In meer dan 50% van de gebouwen ontbreekt de bliksembeveiligingsinstallatie of voldoet deze niet aan de huidige eisen. Volgens Uneto-VNI, die de situatie onderzocht, beloopt de economische schade jaarlijks vele tientallen miljoenen euro’s.

 

De brancheorganisatie verwacht dat de kans op schade de komende jaren nog fors zal toenemen. Dit omdat het aantal onweersbuien als gevolg van de klimaatverandering naar verwachting zal toenemen terwijl veel bedrijven niet beschikken over een adequate bliksembeveiliging. Dit terwijl de afhankelijkheid van elektrische installaties en ICT alleen maar zal toenemen.

 

Beveiliging

Door meer bekendheid te geven aan de nieuw Europese normering voor bliksembeveiligingsinstallaties kan schade worden voorkomen, verwacht Uneto-VNI. De nieuwe Europese normering NEN-EN-IEC-62305 houdt rekening met de toegenomen kans op blikseminslagen. De norm schrijft voor dat in de ontwerpfase een risico-inventarisatie en -evaluatie wordt uitgevoerd. Op basis hiervan wordt vervolgens vastgesteld of een beveiligingsinstallatie voor een gebouw nodig is en aan welk beveiligingsniveau de installatie moet voldoen.

1 reactie op “Beveiliging blikseminslag ontoereikend

  1. Richard schreef:

    Verontrustend dat zo’n groot aantal bedrijven onvoldoende tegen bliksem is beveiligd. Een blikseminslag kan zo een heel bedrijf lamleggen. Europese normering, alles goed. Wordt het niet eens tijd voor Europese handhaving?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.