
Biogas uit afvalwater van papierfabrieken in Eerbeek verwarmt naastgelegen woningen. Er zijn nieuwe cv-ketels toepast die op biogas draaien dat niet opgewaardeerd hoeft te worden naar aardgaskwaliteit.
Het demonstratieproject BioNet is afgelopen week geopend. Met BioNet – een samenwerking van Liander en ATAG Verwarming – moet worden aangetoond dat biogas als energiebron voor verwarmen een duurzaam alternatief is. Bij het BioNet is het namelijk niet noodzakelijk het biogas op te waarderen tot groen gas om dit te kunnen benuttten: nadat het vrijgekomen biogas in de waterzuivering gereinigd is, wordt het direct getransporteerd voor het verwarmen van woningen en gebouwen. De gasindustrie is gewend om exact vast te leggen waar het aardgas aan moet voldoen. Vervolgens wordt de apparatuur, zoals een cv-ketel, geoptimaliseerd om dit gas te kunnen verbranden. In BioNet is dit proces omgedraaid. De installateur kan de cv-ketel zoals elke HR-ketel installeren.
Mengstation
De waterzuivering in Eerbeek behandelt het afvalwater van drie Eerbeekse papierfabrieken. Liander leidt een deel van dat gas naar een klein mengstation, waarmee het kan schakelen tussen het biogas uit de waterzuivering en het zuiverder aardgas uit het gasnet (zie video hieronder). Hiermee kan het bedrijf testen of de Multigasketel van ATAG Verwarming, die vorig jaar een VSK Award won, zijn werk kan doen.
Gasbrander
De speciaal ontwikkelde HR-ketel van ATAG Verwarming past zichzelf door haar regeltechniek aan aan de gaskwaliteit in plaats van andersom. In het proefproject bij Eerbeek achterhalen de ketels zelf de actuele samenstelling van het toegevoerde gas. Twee vindingen op het gebied van gasbrander temperatuurmeting en zuurstofsensormeting maken het mogelijk diverse gassen met een variërende gassamenstelling (100% biogas, maar ook aardgas, propaan en mengvormen) doelmatig te verbranden. Dit gebeurt onder meer door automatisch de optimale hoeveelheid zuurstof toe te voegen voor een goede verbranding.
Een interessant artikel! Zelf woon ik in een historisch pand en ben aangesloten op aardgas. Bij het aanschaffen van een nieuwe cv ketel, zou ik wat meer tips willen krijgen over het type ketel en in de nabije toekomst, de aanpassingen op biogas of waterstof.
Alvast bedankt.