
Europa gaat ondanks felle protesten toch een importheffing invoeren voor Chinese zonnepanelen. De eerste maanden zal dit een heffing van 11,8 procent zijn.
De Europese Commissie is van oordeel dat Chinese zonnepanelen op de Europese markt worden gedumpt, terwijl de producenten ervan staatsteun ontvangen. Hierdoor zou oneerlijke concurrentie ontstaan met Europese aanbieders. Kunnen Europa en China voor 6 augustus niet tot een oplossing voor dit handelsconflict komen, wordt de heffing vanaf dan verhoogd tot 47,6 procent, aldus Europees commissaris Karel De Gucht. Volgens De Gucht moeten de prijzen van de Chinese panelen zelfs 88 procent hoger liggen.
Tegenstand
Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel), Tweede Kamer-leden en branche-organisatie Uneto-VNI zijn altijd fel tegenstander geweest van de heffing en reageren bijzonder teleurgesteld. “De groei van de zonnepanelenmarkt was de laatste tijd onstuimig, we vrezen dat de importheffing ons terugwerpt in de tijd”, zegt Uneto-VNI voorzitter Titia Siertsema. De politiek voegt hieraan toe dat veel Nederlandse bedrijven toeleverancier zijn van Chinese bedrijven, en dus ook getroffen worden. GroenLinks vreest dat energiedoelstellingen niet worden gehaald.
Prijsstijging?
Het is niet bekend of de heffing direct leidt tot een prijsstijging voor de consument, aangezien de panelenmarkt ook sterk geprofiteerd heeft van de prijsdalingen van de Chinese panelen en de lagere BTW van 6 procent. Uneto-VNI vreest vooral dat consumenten een concreet voornemen om panelen aan te schaffen, omzetten in uitstel. “De importheffing komt op een bijzonder ongelukkig moment. Zonnepanelen leveren installateurs de laatste tijd extra veel werk op in een markt die hard wordt getroffen door de crisis in de bouw. De omzet in zonnepanelen hebben zij momenteel keihard nodig”, aldus Siertsema.
Jammer he. dat we bij Europa behoren
Heeft Nederland dan geen Feto-recht zoals vele landen dat wel hebben
Import heffing levert de staatskas natuurlijk wel geld op denk aan 21% BTW
Alleen vergeet men dat aantal werkeloze zal stijgen alleen is dat een getal wat niet meetbaar is direct
Vestzak / broekzak principe
Maar zoals de laatste tijd steeds weer MKB en de kleine zelfstandige zijn weer de dupe
Hoop geblaas door lui die niet weten waar het over gaat.
De importheffing verlengt de terug verdientijd met nog geen halfjaar.
Zonnepanelen blijven super interessant voor de consument!
NB als we China toestaan oneigenlijk te concurreren zitten onze kinderen over 5 jaar happymeal poppetjes te schilderen voor Mc Donalds
Een prijsstijging van 12 prct terwijl het paneel zelf 30 prct uitmaakt van de totale prijs. BTW kortingop arbeid, en prijsdaling van de laatste maanden inbegrepen verandert er niet zoveel. Afhaneklijk wat je doorrekent. Volgens mij hoeven ze niet duurder te worden.
Ik heb liever dat unetovni een lans breekt voor kwaliteit ipv dat gezever over de prijs
Echt Jammer, het komt na jaren nu eens een beetje van de grond hier in NL.
Zeker nu ieder het voordeel ervan ziet dat de nu in slechte tijden de maandelijkse kosten omlaag gaan.
Weet zeker dat de doelstellingen niet gehaald gaan worden als er meer dan 11 % overheen komt aan heffing
Ze hebben een paar jaar geleden ook dit al geflikt met de schoenen die uit China kwamen kwam ook effe 50% overheen
Succes met zijn allen hoe gaan we naar de verdommenis
Dit DUMPEN gebeurt overigens niet alleen met panelen, maar ook met staal en hardware.
Heeft iemand er wel bij stil gestaan dat als er niet ingegrepen wordt dit nog meer banen in Europa en Nederland kost en dat er in Nederland ook fabrikanten failliet gaan aan dit DUMPEN.
Heeft iemand er wel eens bij stil gestaan dat dankzij dit DUMPEN er mensen in China voor minder geld aan het werk moeten en het nog slechter krijgen dan dat ze het al hebben in deze fabrieken, en dat daar ook veel fabrieken omvallen omdat ze niet lang tegen kostprijs kunnen werken.
Heeft iemand er wel bij stil gestaan dat doordat deze fabrieken onder de prijs werken en veel meer moeten produceren om toch nog wat winst te halen, dit ten koste van de kwaliteit gaat?
Dus goedkoop is duurkoop!!!
Het gaat ten koste van kwaliteit, veiligheid en de Chinese arbeiders worden er echt niet beter van.
Dus hoe eerder de extra toeslag hoe beter het is…..
Vriendelijke groet,
Meartech
Het is jammer dat het banen kost, maar als de panelen gedumpt worden in Europa en het ten koste gaat van de kwaliteit is het helemaal niet erg, concurrentie is goed maar moet wel eerlijk zijn.
Wij leveren panelen uit Italië een stuk duurder dan Chinese panelen (kwaliteit is ook beter) maar is moeilijk concurreren als de Chinese onder de prijs gedumpt worden.
Dus persoonlijk en zakelijk heb ik er geen moeite mee 😉
erwin
Alle europese consumenten de dupe,? ten gunste van maar 25% van de europese producenten, die (te) veel winst willen maken?
De terugverdientijd in noord Europa is toch al veel te lang als je vergelijkt dat we in Nederland maar 900 zonuren hebben en ze er in b.v. Spanje en Kroatië 2700 zonuren hebben.
Schande wat er gebeurt en helemaal in tegenstelling tot het bevorderen van groene energie. Deze Politiek is ondoordacht en blijft smerig.
@Hans,als je een beetje op de hoogte bent van de fabrikanten dan had je kunnen weten dat de fabrikanten in Europa de panelen momenteel ook bijna tegen kostprijs op de markt brengen, terwijl ze in China onder de kostprijs de panelen dumpen, dit kunnen zij doen omdat ze subsidie van de overheid krijgen, bovendien niet alle Chinese fabrikanten krijgen dit waardoor er in China ook veel fabrieken failliet gaan.
Dus is het dumpen ook niet goed voor de Chinezen.
Bovendien hebben “wij” in Europa deze lage prijzen in de hand gewerkt door het steeds maar zeuren om goedkopere panelen.
En even ter info: de zonnestraling in Nederland ligt ongeveer rond de 1700 uren, wat jij waarschijnlijk bedoeld is de opbrengst in Kwh en die zit rond de 850 Kwh bij een standaard paneel van 1,00 meter bij 1,65 meter.
Er was iets met een klok en een klepel 😉
Over klok en klepel gesproken… Gemiddeld aantal zonuren in Nederland is 1521 uren. Dit vertaalt zich in Nederalnd ongeveer in een zonneinstraling van 1.000 kWh/m2/jaar. Met een ‘standaardpaneel’ van 1m bij 1,65m (=1,65m2) kan je op een opbrengst rekenen van pakweg 200-240kWh/paneel/jaar (afhankelijk van Wattpiek). Knappe jongen die op jaarbasis 850 kWh uit zo’n paneel weet te persen!
Er zijn heel wat voors en tegens bij deze heffing. Geroepen wordt dat er in Europa betere (duurdere) panelen worden geproduceerd. Dat kunnen we eigenlijk helemaal niet weten. De tijd zal ons dat leren. Een mooi voorbeeld is Scheuten, toen die erachter kwamen dat er iets niet in orde was met bepaalde series van hun panelen lieten ze zich failliet verklaren, om vervolgens door te starten als een heeeel ander bedrijf…???? Dat gaat nu ook failliet. Welk lijk zal er nu weer uit de kast komen?
Of Shell, met de delaminatie van panelen snel de boel van de hand deed aan solarworld (die ook liever niets deed aan het probleem). Mastervolt die in een serie QS2000 omvormers foute zekeringhouders had geplaatst.
En dan de klokken en de klepels, door en duurder paneel te moeten maken (importeren) zal de markt kleiner worden, en zullen de in allerijl opgestane cowboy bedrijven weer verdwijnen.
Jammer is dat de heffing in de bodemloze Europa put verdwijnt, met dit geld kunnen dan beter de omstandigheden van de arbeiders en fabrieken verbeterd worden, of onze eigen pv industrie op poten worden gezet.
Bottomline zal zijn dat dit veel verder gaat strekken dan wij denken, de Chinezen kunnen ook importheffingen invoeren. Dit zullen ze ook gaan doen. Onderschat de Chinees niet, ze zijn met heel veel meer dan wij. Daar zitten een hoop slimme jongens en meisjes tussen.
@Robert, sorry je hebt helemaal gelijk, ik had het even door moeten lezen voor ik het verstuurde.
Ik bedoelde te willen zeggen dat de zonneopbrengst ongeveer 50% bedraagt van de instraling en daar dus de factor 0.85 vandaan komt.
Dus per Wp behaal je dan ongeveer 0,85 Kwh.
sorry,sorry,sorry