fbpx
Bericht

Branche broedt op energiebesparingsfonds

Branche broedt op energiebesparingsfonds

Branche-partijen waaronder Uneto-VNI pleiten voor een Nationaal Fonds Energiebesparing, van waaruit particulieren en bedrijven tegen gunstige voorwaarden energiezuinige maatregelen kunnen financieren.

 

 

Met behulp van een revolverend energiebesparingfonds kunnen zo’n 921.000 woningen rendabel energiezuiniger worden gemaakt, door investeringsdrempels voor woningeigenaren weg te nemen. Dat biedt bovendien circa 15.000 manjaren aan hoogwaardige werkgelegenheid in de bouw-, installatie- en technologiesector. Wel is overheidsparticipatie essentieel om tegen aanvaardbare rentes kapitaal aan te kunnen trekken. 

 

Uneto-VNI voorzitter Titia Siertsema zegt in een interview in vakblad Installatie en Sanitair dat een startkapitaal van 200 miljoen uit de Rijksbegroting noodzakelijk is. Afgelopen woensdag is een haalbaarheidsstudie aangeboden aan minister Blok van Wonen en Rijksdienst.

 

Nieuw fonds 

Met het Nationaal Fonds Energiebesparing (NFEB) wordt beoogd woningeigenaren te ontzorgen bij het invoeren van energiebesparende maatregelen. Hiermee de energierekening van huishoudens omlaag gebracht. De investering in deze maatregelen vormt voor veel woningeigenaren nu nog een drempel, evenals de complexiteit van de financieringsaanvraag. Het beoogde fonds moet deze obstakels wegnemen.

 

Lenen met eigen energierekening

Het belangrijkste kernmerk van het NFEB is het revolverend karakter: het wordt zo opgezet dat het geld dat de woningeigenaar leent uit het fonds, door middel van aflossingen weer terugvloeit in het fonds, Hierdoor is het geld weer beschikbaar voor nieuwe investeringen en wordt beschikbaar budget dus zeer efficient ingezet voor energiebesparing. De leningen zullen via de – door energiebesparing lagere – energierekening worden terugbetaald. Kortom: de installateur of aannemer wordt, nadat de investering voor uitkering uit het fonds is goedgekeurd, uit het fonds betaald.

 

Financiën 

Het marktpotentieel varieert tussen de 460.000 en 921.000 bestaande koopwoningen, zo zegt de studie. De financiering die hiermee gemoeid is, varieert van 1,2 tot 2,7 miljard euro. Siertsema verwacht op termijn dat banken en pensioenfondsen in kunnen springen, maar rekent voor een startkapitaal op het Rijk. Overheidsparticipatie is noodzakelijk om aanvaardbare rentepercentages te verkrijgen. Laagdrempelige, commercieel aantrekkelijke toegang tot financiering en een betrouwbare financieringsconstructie zijn volgens de studie voorwaarden voor het welslagen van het fonds.

 

  

Het interview met de nieuwe voorzitter van Uneto-VNI leest u in het januarinummer van Installatie en Sanitair dat op 25 januari verschijnt. Klik hier voor een gratis proefnummer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.