fbpx
Bericht

Branche tevreden met sociaal akkoord

Branche tevreden met sociaal akkoord

De installatiebranche toont zich tevreden met het sociaal akkoord dat werkgevers, werknemers en kabinet afgelopen week bereikten.

 

 

Brancheorganisatie Uneto-VNI vindt het belangrijk dat het akkoord duidelijkheid geeft over belangrijke onderwerpen als arbeidsmarkt, ontslag- en pensioenrecht, flexibele contracten en WW. Niettemin plaatst het kanttekeningen bij de uitwerking. Het akkoord kan volgens de installateursvereniging een positief effect hebben op toename van de investeringen van bedrijfsleven en consumenten. Die zijn hard nodig gezien de huidige vraaguitval in de installatiebranche en de technische detailhandel. Voorzitter Titia Siertsema: ”Het is goed dat ondernemers in de installatiebranche en in de technische detailhandel nu weten waar zij aan toe zijn. In de lastige marktsituatie van dit moment is dat heel belangrijk. Een aantal bezuinigingen is van tafel gehaald. Dat levert hopelijk meer investeringsruimte op.”

 

Pensioen

Uneto-VNI is positief over de gemaakt afspraken over pensioenen. De installateursvereniging roept op om op basis van de nu gemaakte afspraken vaart te maken met de hervorming van de pensioenregelingen. Uneto-VNI kan zich vinden in de voorgestelde aanpak voor begeleiding van werknemers van werk naar werk. Siertsema: ”We zijn minder te spreken over het transitiebudget dat werkgevers straks moeten betalen aan vertrekkende medewerkers. Dat levert een lastenverzwaring op.” Ook het instellen van hoger beroep bij ontslag kan niet op de instemming rekenen van Uneto-VNI. Siertsema: ‘Dit is een extra kostenpost en een extra drempel om mensen in vaste dienst te nemen.’ Uneto-VNI is verder verheugd over de duidelijkheid dat het akkoord oplevert voor de WW.Wel betreurt de vereniging het feit dat werkgevers nog slechts twee opeenvolgende tijdelijke contracten kunnen sluiten, omdat dit de behoefte aan flexibiliteit binnen lidbedrijven niet stimuleert. Het verplichte quotum voor arbeidsgehandicapten is van de baan. Dit is volgens Uneto-VNI positief: werkgevers gaan op vrijwillige basis mensen met een handicap perspectief bieden op een baan in de sector.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.