
Op het festival Lowlands wordt voor de derde keer een duurzaam Llowlab gebouwd door studenten en onderzoekers van de TU Delft. Het bubbelbad in het paviljoen wordt verwarmd door zonnecollectoren.
Van 17 tot en met 19 augustus kunnen bezoekers van het festival op het innovatie-eiland Llowlab ondermeer een drijvend paviljoen van bamboe bezoeken, en hier gebruik maken van een duurzaam bubbelbad. Het is de derde keer dat de TU Delft aanwezig is op Lowlands. De initiatiefnemers zijn Technologiestichting STW, NWO en de KNAW.
Smart grid
Het stalen Llowlab logo is dit jaar aangesloten op een smart grid; een lokaal energienetwerk. Dit grid is gebouwd door Bredenoord, TU Delft en Utwente. Met behulp van PV zonnecellen en windturbines wordt energie opgewekt om de pompen van het allereerste volledig duurzame bubbelbad van TU Delft aan te drijven en te verwarmen. Een primeur binnen dit smart grid is in dit verband de ESaver; het allernieuwste type aggregaat van Bredenoord. Dit stroomaggregaat levert vanuit verschillen bronnen, waaronder een accu en zonnecellen, de gevraagde spanning. Door slim te schakelen tussen de bronnen en de motor van het dieselaggregaat alleen te laten draaien in haar optimale werkgebied, kan de ESaver tot 40% zuiniger stroom leveren met aanzienlijk minder emissie. Bredenoord, bekend van de rode aggregaten op zo ongeveer elk tijdelijk evenement, zorgt, na de Purity op Llowlab 2010 en het Clear concept op Llowlab 2011, dus ook dit jaar weer voor duurzame en betrouwbare energie op Llowlab.
Bamboe
De TU Delft koos voor een paviljoen van bamboe omdat bamboe een goede vervanger is van hardhout. Het is bovendien lichtgewicht en daarom geschikt voor het drijvende paviljoen. Studenten met het vak ‘Sustainable Technical Innovation in Practice’ ontwierpen het paviljoen. Het dak is bedekt met zonnecollectoren voor het opwarmen van water en PV-zonnepanelen voor elektriciteit. Dit alles is gekoppeld aan het lokale energienetwerk. De gevel van het paviljoen is bekleed met biomassa zoals landbouwafval, boomschors en takken. In het paviljoen worden ingezamelde bierbekertjes ongevormd tot nuttige gadgets. De bekertjes worden gereinigd, gesmolten en met een 3D-printer veranderd in zonnebrillen en smartphonehoesjes.