fbpx
Bericht

Buis onttrekt warmte aan rioolwater

Buis onttrekt warmte aan rioolwater

Dankzij een rioolbuis met warmtewisselaar wordt het mogelijk de warmte van rioolwater aan te wenden voor woningverwarming.

 

 

Op de Infra-relatiedagen te Harderberg een primeur op het gebied van boortechniek: de gepatenteerde energieboorbuis heet de Hydrea Thermpipe. De energieboorbuis kan energie onttrekken aan rioolwater van ongeveer 18 graden C (riothermie), dat normaliter warmer is dan het oppervlaktewater of de bodem zelf. De buis is opgebouwd uit een kunststof buis met daarom heen een kunststof leiding: samen fungeren ze als een warmtewisselaar. Het gehele kunststof samenstel is ingestort in beton voor constructieve sterkte en toepassing als boorbuis of mogelijk als toekomstige traditionele legbuis.

300 strekkende meter leiding inclusief ondergronds geplaatste technische voorzieningen, kan naar verwachting 300 woningen voorzien in de basisbehoeften van warmte met minimale extra investeringen. De leiding heeft een levensduur van meer dan 100 jaar.

 

Pilot project

De productontwikkeling  is het resultaat van een samenwerking tussen Frank GmbH  (HDPE – kunststofleverancier), Socea  (boorbuisfabrikant) en Heijmans. Het bedrijf Tauw is toegevoegd aan het team om inzicht te geven vanuit de rioolbeheerders in de ontwikkeling van riothermie in Nederland en België. Tauw verzorgt de promotie van de mogelijkheden en de toepassing van riothermie. Op dit moment zijn er een prototype van 1,5 m1 als beursmodel en drie boorbuizen van 3,30 m1 geproduceerd. Het streven is dit jaar nog een pilot project inclusief praktijkmetingen door Tauw te laten uitvoeren.

 

Lees hier een blog op de site van Heijmans over het product

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.