fbpx
Bericht

Camping stapt over op pelletkachel

Camping stapt over op pelletkachel

Een camping in het Achterhoekse Wehl heeft een oude olieketel vervangen voor een innovatieve pelletkachel.

 

Eigenaars Marie-Cecile Derksen en Peter Ratelband lieten een, voor Nederland, vrij bijzondere nieuwe cv-ketel op houtkorrels installeren.  In ‘gasland’ Nederland is de keuze voor cv-ketel op gas nogal voor de hand liggend.

 

Buitengebied

Camping De Plakslag ligt in het buitengebied gevestigd. Voor het aanleggen van een gasleiding is de afgelegenheid van de Stichting Vrije Recreatie camping echter een kostbare zaak. “Dat zou toch al gauw zo’n 15.000 euro gaan kosten en dan kwam daar de ketel nog bij. Dat is gewoon niet te doen.” Doorgaan met de zwaar verouderde olieketel was echter ook geen optie en dus klopte Ratelband bij HT woonTechniek uit Doetinchem aan. “Een interessante klus”, aldus Joop Helmink. “. In Duitsland, Italië en Oostenrijk zijn houtgestookte ketels populair, maar bij ons zie je ze niet zo vaak.

 

Duizenden euro’s

De keus viel op de Viessmann Vitoligno pelletketel. “Weliswaar enkele duizenden euro’s duurder dan alternatieven in de markt”, aldus Ratelband, maar wel helemaal compleet en inclusief aansluiting. “Het werkt helemaal computergestuurd. Het enige wat je moet doen is zorgen dat je de voorraad houtkorrels (pellets) op peil houdt.” Helmink verwacht dat de camping duizenden euro’s gaat besparen,  zeker vergeleken met de huidige olieprijzen. De houtpelletketel bij De Plakslag werkt in combinatie met een zonneboiler, die water op temperatuur brengt met behulp van zonnewarmte.

1 reactie op “Camping stapt over op pelletkachel

  1. coen schreef:

    hoe kan het dan dat sommige campings pelletkachels verbieden, terwijl de overheid het gebruik stimuleert met subsidies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.