fbpx
Bericht

Consument: huiver bij klokthermostaat’

Consument: huiver bij klokthermostaat'

Marktleider Honeywell heeft het consumentengedrag rond de kamerthermostaat onderzocht.

 

Dit heeft Honeywell gedaan om inzicht te krijgen in de wijze van bediening van de verwarmingsinstallatie, om tot introductie te komen van een nieuwe kamerthermostaat voor het gros van de Nederlandse huishoudens. In totaal zijn 884 huishoudens ondervraagd over hun gedrag.

 

Gedrag

Belangrijkste uitkomsten zijn dat design, bedieningsgemak en de mogelijkheid tot energiebesparing volgens het gemiddelde huishouden de drie belangrijkste eigenschappen zijn voor een kamerthermostaat. De bediening mag niet te veel moeite kosten, de installatie moet voldoende comfort bieden, en binnen drie tot vier jaar terugverdiend zjin.

Volgens cijfers van het CBS en het ministerie van VROM hebben van de 7,3 miljoen huishoudens 84 procent een individuele verwarming via een cv-ketel. Uit gegevens van Honeywell blijkt dat 50 procent van de huishoudens nog niet over een programmeerbare klokthermostaat beschikt, hoewel deze al sinds 1980 op de markt is. Meer dan 60 procent van de kamerthermostaten doet langer dienst dan vijf jaar, een kwart zelfs langer dan tien jaar. Verder is bekend dat 55 procent van de energierekening, en dus het grootste besparingspotentieel, verwarmingsgerelateerd is.

 

Low interest

Moderne features als op afstand bedienen, monitoring van energieverbruik en applicaties staan lager dan verwacht op de prioriteitenlijst bij de gemiddelde consument. “We constateren niet alleen een low-interest voor het product op zich, maar bovenal een huiver om instellingen te wijzigen”, zegt Rob Nagel van Honeywell bij de presentatie van de Chronotherm Touch, het nieuwe basismodel kamerthermostaat van de fabrikant.

 

Nieuwe klokthermostaat

Vanwege de onderzoeksresultaten kiest Honeywell voor deze markt voor een universeel toepasbare klokthermostaat die matcht met elke cv-ketel op de Nederlandse markt.  De eerste versie van de thermostaat, in ‘aan-uit’-variant en in ‘OpenTherm-modulerend’, is geintroduceerd op de Installatie Vakbeurs in Hardenberg. De basisprincipes van elke moderne klokthermostaat zijn aawezig; actuele  kamertemperatuur, ingestelde teperatuur en opties als vakantie, en wisseldienst, maar in tegenstelling tot de huidige standaard wel via een touchscreen. Als plus voor de installateur noemt Honeywell de verbindingstechniek op de grondplaat, die qua logistiek, installatietijd en instructie tijd zou moeten besparen. Op het Youtube-kanaal van Honeywell zijn instructievideo’s geplaatst.

 

In het komende nummer van Installatie en Sanitair, dat 19 oktober verschijnt, meer over het onderzoek, de productintroductie en de historie van de kamerthermostaten. Klik hier voor een gratis proefnummer of een introductieabonnement.

 

11 reacties op “Consument: huiver bij klokthermostaat’

  1. Epa adviseur schreef:

    Geheel onterecht gedrag van de consument. Natuurlijk zijn er klokthermostaten die niet echt mensvriendelijk zijn, maar de nieuwe Honeywell touch screen modellen zijn superieur.
    Zo goed zelfs dat ik ze altijd aanbeveel in mijn EPA maatwerkadviezen.

  2. Frans Ubels. schreef:

    Een “beetje dom” van de consument. De angst voor de instelling begrijp ik wel. Nu levert, met name, Honeywell een aantal producten die relatief eenvoudig te programmaren zijn. Bij een aanzienlijk aantal, toch gerenomeerde, merken is het programmeren en bedienen voor de gemiddelde consument niet te doen. Veel te omslachtig, slecht leesbare / begrijpbare gebruiksaanwijzing. Te veel fratsen die niet ter zake doen of door gebruiker niet worden begrepen. ( welke niet technische gebruiker weet wat een stooklijn is en hoe daar mee om te gaan ? ) Wat te zeggen van een bekend Deens merk waarbij je voor het overbruggen van een tijdelijke situatie het hele klokprogramma moet aanpassen? Thermostaten waarvan je de niet nodige programmas wel moet gebruiken gedurende 1 minuut omdat het apparaat ander niet weet welke dag het is, maar dit niet in de gebruiksaanwijzing staat etc.etc.etc.
    Vergeet verder niet dat in de praktijk het open-therm protocol toch niet zo open blijkt te zijn. Dan zijn er nog de kosten. Voor ruwweg 150 euro heb je een mooie thermostaat maar die moet dan nog wel aan de muur. Met het instellen erbij moet de installateur toch al gauw 300 euro gaan rekenen. En laten we niet vergeten dat de marketing richting de consument voor wat betreft de installatiewereld nou niet bepaald iets is waar we goed in zijn.
    En als er al reclame is dan bevat deze wollige nietszeggende verhalen van ideale gezinnetjes die door de weilanden fietsen bij mooi weer e.d. maar er is zelden zinnige en bruikbare informatie bij.

    Frans Ubels.

  3. Henk schreef:

    Als klant kreeg ik bij de nieuwe cv-ketel (jaja, natuurlijk een hoogrendementketel) ook een nieuwe klokthermostaat. Onleesbaar vertaald, boekje ging meteen in op allerlei uitzonderingsgevallen, de installatie stond voor wat betreft de minimumtemperatuur standaard op 25 graden! Dus mij als techneut kostte het toch nog veel te veel tijd (en hoon van moeder de vrouw) om dat apparaatje de baas te worden. Tip aan alle leveranciers: maak leesbare en werkbare gebruiksaanwijzingen!

  4. Frits Knipscheer schreef:

    Er wordt wat mij betreft veel te vanzelfsprekend van uit gegaan dat een klokthermostaat energiebesparend werkt. Hij is zondermeer comfortabel maar een consequente bediening van een simpele aan/uit thermostaat levert over het algemeen meer besparing op en de bediening is voor de meeste geen probleem.
    Zeker in een goed geisoleerde woning in combinatie met een uitgeballanceerd ventilatie systeem, waardoor de temperatuurverschillen dag/nacht in de woning gering zijn en woning in korte tijd op de gewenste temperatuur is.
    Maar het staat en valt bij een consequente bediening en ja, we zijn erg gemakzuchtig ingesteld en dan is een klokthermostaat die automatisch de cv (nogal eens te vroeg) aan en (nogal eens te laat) uit zet voor de hand liggend.
    Bovendien heeft men door de seizoenen heen lang niet altijd de zelfde warmte behoefte en daar houd een klokthermostaat geen rekening mee.

  5. A. Draaijer schreef:

    Een klokthermostaat is alleen praktisch bij een uiterst regelmatig leefpatroon en werkt bij mij en anderen dus niet ivm dagelijkse correcties: soms ben ik 2 dagen weg bijv. En in het weekend moet ik ’s avonds handmatig weer langer aanzetten ( èn uit) als het eens laat wordt.
    Dus heb ik weer een nieuwe thermostaat zonder klokfuncties nu en net als met de verlichting: `s morgens aan en `s avonds op tijd omlaag.
    Simpel !

  6. Reinout Lievegoed schreef:

    Vroeger waren wij – zeker mijn vrouw – enthousiaste gebruikers van de Honeywell dag/nachtthermostaat van het mechanische kookwekkertype. Tot ook de laatste het begeven had…
    Mijn plan om met twee thermostaten en een ‘kookwekkerschakelaar’ die functie na te bootsen is nooit verder gekomen dan het verwerven van de onderdelen (zou ook niet erg fraai staan aan de muur).
    Hoe groot was dan ook mijn vreugde toen Honeywell zijn thermostaat van het type ‘Round Day and night’ op de markt bracht!
    Ideaal bij een wisselvallig leven, qua tijden. Geen ingewikkelde programmering die mijn vrouw principieel weigerde te begrijpen, zoals eigenlijk alle klokthermostaten (“typisch door mannen bedacht”), en toch gewoon een warm huis ’s morgens of na een dagje uit.

  7. Hans schreef:

    De oplossing is simpel: http://www.i-thermostat.eu

  8. Jet schreef:

    Een bloody ramp de bediening van zo’n thermostaat. Ik ben als senior niet goed met dit soort apparaten en nu heb ik op de gekste tijden verwarming (ook als ik een paar dagen weg ben), terwijl hij uitstaat als ik hem aan wil hebben. Leuk dat er mensen zijn die “de moeite” nemen om het te snappen. Ik kom er niet uit. En met mij meer mensen in de buurt die door de woningbouwvereniging “verrast”werden met deze vernieuwing.

  9. Andre schreef:

    Honeywell Touch is de eenvoudigste klokthermostaat. De interface stamt uit de midden jaren 80 toen de Chronotherm III op de markt kwam. De bediening is nooit veranderd behalve dat het een touchscherm is geworden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.