fbpx
Bericht
Corporaties: zonnepanelen op grote schaal

Tweeëntwintig woningcorporaties gaan onderzoeken of zij hun 360.000 woningen van zonnepanelen kunnen voorzien. Dit meldt koepelorganisatie Aedes.

 

 

Volgens de vereniging van woningbouwcorporaties Aedes hebben huurders steeds grotere belangstelling voor zonnepanelen als middel zijn om hun energierekening te verlagen. Het onderzoek zal zich vooral richten op financiering, exploitatie en draagvlak en het opheffen van juridische belemmeringen. Belangrijk wordt ook de communicatiecomponent: hoe verkoopt men een relatief hogere huur tegen een reductie van de energielasten.
 

Uitkomsten

Aan de hand van de uitkomsten, die ook ter beschikking komen van niet deelnemende corporaties, wil Aedes voorwaarden scheppen om op grote schaal zonnepanelen toe te passen op corporatiewoningen. De 22 corporaties die aan het onderzoek deelnemen beheren samen 360.000 woningen. In totaal beheren corporaties 2,4 miljoen woningen in Nederland. René van Genugten (Aedes): “De tijd van pilots is voorbij.”
 

Goed moment

Branche-organisatie Uneto-VNI constateert dat het initiatief van Aedes precies op het goede moment komt. Voorzitter Marcel Engels: “Steeds meer leden van UNETO-VNI hebben de kennis in huis om zonenpanelen te installeren. Bovendien is het rendement van panelen sterk verbeterd. Door de stijging van de kosten van gas en elektriciteit kunnen zonnepanelen de energierekening fors omlaag brengen.” Corporaties maken al op kleine schaal gebruik van zonne-energie, vooral met panelen voor collectief stroomverbruik, of het collectief voorverwarmen van tapwater.
 

Kennis delen

De deelnemende corporaties brengen hun kennis en ervaring samen en bundelen zo hun krachten. Zij betrekken marktpartijen bij het project om mogelijkheden en financiële haalbaarheid van zonne-energie te onderzoeken. Branchevereniging Aedes is bij het project betrokken zodat ook andere corporaties van de resultaten gebruik kunnen maken. Agentschap NL (Ministerie ELI) ondersteunt het project financieel vanuit het innovatieprogramma zonnestroom. Adviesbureau Atrivé nam het initiatief voor het project en ontwikkelt samen met de woningcorporaties de businesscase.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.