fbpx
Bericht

Daling zzp’ers in de bouw

Daling zzp'ers in de bouw

Voor het eerst sinds jaren daalt het aantal zzp’ers in de bouwsector. In totaal kent de sector nu 73.000 zelfstandigen; een daling van 5 procent.

 

 

Sinds 2006 voert USP Marketing Consultancy elke twee jaar een telling op de bestanden van de Nederlandse Kamer van Koophandel uit ten behoeve van de BouwKennis ZZP & Klus Monitor. Dit jaar is voor de vierde keer gekeken naar het aantal zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) in de bouwsector. In voorgaande jaren nam het aantal zzp’ers toe van 52.600 in 2006 naar 76.850 in 2010. Dit is een toename van 46% in vier jaar tijd. De crisis raakte de zzp’er amper, vooral omdat deze zich volgens de onderzoekers richtte op de particuliere opdrachtgever, en het consumentenvertrouwen tot 2010 relatief gezien groot was.

Consumentenvertrouwen

Belangrijke oorzaak van de huidige daling is volgens USP Marketing Consultancy het fors gedaalde consumentenvertrouwen van het afgelopen jaar. Dit zou van invloed zijn op het aantal opdrachten voor zzp’ers. Het bureau concludeert dat de economische crisis nu ook de zelfstandige raakt. Deze daling is te zien zowel bij de generalisten (klusbedrijf/ kleine aannemer B&U en timmerbedrijf) als bij de specialisten (schilders, tegelzetters, metselaars, dakdekkers, stukadoors, loodgieters/W-installateurs en E-installateurs). De groepen die de grootste daling laten zien, zijn de timmerbedrijven (-8%), de metselaars (-7%) en de stukadoors (-7%).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.