fbpx
Bericht

Demo-huis showt duurzame energie

Demo-huis showt duurzame energie

Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu heeft in Zwolle een demonstratiewoning met duurzame technieken geopend.

 

 

Het huis, EcoNexis Huis gedoopt, is gebouwd achter de vestiging van netbeheerder Enexis in Zwolle. Het demonstreert wat er in een particuliere woning mogelijk is op het gebied van energiebesparing en eigen energievoorziening. Op het dak liggen bijna 100 vierkante meter zonnepanelen, en daarnaast maakt de woning gebruik van aardwarmte en -koeling. Bovendien wordt de warmte van bijvoorbeeld douche- en wasmachinewater niet door het riool weggespoeld, maar gebruikt om de woning te verwarmen. “Vorige week spraken we in Rio over de mogelijkheden van groen groei; hier wordt dat nu al zicht- en tastbaar gemaakt,” aldus Atsma.

 

Energieneutraal 

Een groot deel van de tijd kan de woning energieneutraal verwarmd en gekoeld worden, en er zijn zelfs momenten dat de woning aanmerkelijk meer elektriciteit opwekt dan dat er wordt verbruikt. Die elektriciteit kan dan bijvoorbeeld worden opgeslagen in de accu’s van de elektrisch aangedreven auto die voor de deur staat, maar ook door de toepassing van een smart grid (slim energienet) hoeft er geen overcapaciteit verloren te gaan. Voorts heeft de woning een `energiecomputer’ die de bewoner bijvoorbeeld adviseert wat het beste moment van de dag is om grote energieverbruikers (zoals de wasmachine) in te schakelen. Ook heeft de woning een opslagbunker voor 4500 liter regenwater, dat gebruikt wordt om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen of de tuin te beregenen.

 

Het EcoNexis Huis is gebouwd als voorlichtingscentrum om consumenten te informeren over technieken die nu al beschikbaar zijn om zelf energie op te wekken, en deze energie zo zuinig en efficient mogelijk te gebruiken.

 

1 reactie op “Demo-huis showt duurzame energie

  1. Jean schreef:

    Wat plezierig Tijme om op deze maienr toch de reis mee te maken. Omdat we al vaak in Praag en Boedapest geweest zijn komen veel dingen ook heel bekend voor. We genieten van je verslagen en zijn blij dat je toch iedere avond in staat bent ze op internet te zetten. Groeten, Anne en Rineke Osinga.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.