fbpx
Bericht
Deze winter nog 'oude' vorstverletregeling

Er komt deze winter nog geen uniforme vorstverlet regeling met 3 weken wachttijd. Minister Asscher heeft zijn voornemen met tegenzin ingetrokken, en gaat in overleg met werkgevers en werknemers voor een nieuwe regeling.

 

 

Gisteravond werd het voorstel in de Tweede Kamer behandeld. De minister van Sociale Zaken gaf hierbij aan dat hij met werkgevers en werknemers in overleg wil gaan. In de uniforme regeling geldt een wachttijd van drie weken, waarbij werkgevers bij streng winterweer het loon van werknemers zelf moet doorbetalen. Asscher’s voorstel tot uniformiteit leidde tot veel weerstand. Volgens een groot aantal ondernemersorganisatie en vakbonden in de bouw en installatie is de door Asscher ingevoerde regeling onbetaalbaar en brengt het voortbestaan van veel bedrijven in gevaar. Bovendien waren de sociale partners niet betrokken bij de totstandkoming. Branchevereniging Uneto-VNI reageert blij op het uitstel. “Dit is goed nieuws voor onze achterban.”

 

CAO

Tot nu toe kunnen werknemers in de installatiebranche bij vorst een beroep doen op een door de branche zelf bekostigde vorstverletregeling, die vastgelegd is in de CAO. Werknemers krijgen dan direct een tijdelijke WW-uitkering. De regeling wordt door de bedrijfstak zelf opgebracht en door de werkgevers betaald. Het ondernemersrisico is een stuk minder groot dan bij de nieuwe vorstverlet. Branchevereniging Uneto-VNI pleit ervoor om dergelijke voorzieningen in stand te houden, en de vorstverlet te bespreken in de komende adviesronde met de SER, die komend voorjaar zal moeten zijn afgerond. De oplossing is volgens voorzitter Titia Siertsema een maatwerkregeling per sector. “Ik ga ervan uit dat dit advies een voor de installatiebranche acceptabele regeling zal opleveren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.