fbpx
Bericht
Doe-het-zelf-label kost enkele tientjes'

Als het aan Minister Blok ligt, kunnen particulieren straks zelf het energielabel van hun woning opstellen.

 

 

Minister Blok van Wonen heeft in een brief aan de Tweede Kamer een doe-het-zelf energielabel voorgesteld, een zwaar uitgeklede versie van het verplichte energielabel dat vorig jaar niet door de Tweede Kamer kwam. Het label wordt aanzienlijk goedkoper en moet energiebesparing stimuleren. Volgens minister Blok (Wonen) moet het energielabel voor particuliere woningeigenaren aanzienlijk vereenvoudigd worden. Een energielabel moet volgens Blok ‘enkele tientjes’ gaan kosten. Vertegenwoordigers van de bouw, zoals Bouwend Nederland en Uneto-VNI, zijn geen voorstanders van de versimpeling van het energielabel. Zij pleiten voor een verplicht uitgebreid label, omdat de bouw en installatiebranche daar dichter bij betrokken kunnen zijn.

 

Indicatie

Een eenvoudiger label moet goedkoper en nuttiger worden en energiebesparing in huis stimuleren, zo betoogt Blok. In verschillende landen binnen de Europese Unie kunnen consumenten zelf online gegevens over de woning invullen, waarna zij een indicatie van hun energielabel krijgen. Blok ziet een dergelijk doe-het-zelf label voor Nederland ook zitten. Hiermee voldoen Nederland namelijk wel aan de Europese regelgeving.

 

Deskundige

Blok schrijft in zijn voorstel dat er voldoende basisgegevens van de woning aan de bewoner beschikbaar zijn te stellen. “Een onafhankelijke deskundige kan op afstand meekijken, overleggen, en keurt de ingevulde gegevens goed. Pas dan wordt het energielabel geregistreerd in de landelijke database.

 

Het voorstel wordt 23 mei in de Tweede Kamer behandeld.

 

Hier de brief met het voorstel van minister Blok.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.