
Op 16.000 plaatsen in Nederland zijn gas, water, elektriciteits en data-leidingen door een riolering geboord.
Dit staat in het onderzoeksrapport Doorboringen van riolen, kabels en leidingen dat de Stichting Rioned heeft gepresenteerd. Voor het rapport klik hier. De doorboringen van leidingen zorgen voor schade aan het riool, verminderde afvoercapaciteit en kans op wegverzakking en rioolinstorting. Ook is er risico op gasexplosies, kortsluiting en drinkwaterbesmetting. De herstelkosten bedragen tientallen miljoenen euro’s, concludeert Rioned. De stichting baseert haar cijfers op gegevens van 76 gemeenten en enkele rioolinspectiebedrijven.
Hoofdriolering
Doorboring van hoofdriolen vindt volgens het rapport ongeveer duizend keer per jaar plaats. Daarnaast worden ook vaak huisaansluitingleidingen getroffen. Het kost gemeenten veel moeite en belastinggeld om de probleemsituaties te repareren en de kosten op de veroorzaker te verhalen. Rioned pleit voor preventieve maatregelen, zoals het vastleggen van de diepteligging van kabels en leidingen, betere informatievoorziening en toezicht en het zo nodig in bepaalde gebieden niet toestaan van ongestuurde boringen. Verder dringt de stichting aan op verbetering van boringstechnieken wat betreft plaatsbepaling van de boorkop en signalering van obstakels.
Overleg
Stichting Rioned gaat in overleg met netbeheerders, aannemers en koepelorganisaties om gezamenlijk tot oplossingen te komen. Rioned is de koepelorganisatie voor de riolering en het stedelijk waterbeheer in Nederland. In de stichting participeren alle partijen die bij de rioleringszorg betrokken zijn: overheden (gemeenten, waterschappen, rijk en provincies), bedrijven (leveranciers, adviesbureaus, inspectiebedrijven en aannemers) en onderwijsinstellingen.
Het is ongehoord hoe vaak door collega-aannemers, ondanks de gegevens die wij van de riolering aanleveren via het KLIC, nog steeds onze leidingen worden doorboord. De schade die is aangericht, vaak pas bekend door meldingen van burgers dat hun riolering niet meer werkt of dat de straat deels blank staat om dat een afvoerleiding van een kolk is geraakt en pas in beeld kan worden gebracht via een dure camera-inspectie, weegt niet op tegen de kosten van het ietsjes zorgvuldiger voorbereiden van een boring.