fbpx
Bericht

Doorzichtige wand regelt klimaat

Doorzichtige wand regelt klimaat

In het Rijkspaviljoen op de Floriade 2012 in Venlo is de installatie van de Smart Skin van start gegaan. De 2 miljoen bezoekers van de wereldexpositie kunnen straks kennismaken met een wereldprimeur op het gebied van duurzame energie.

 

 

Lichtdoorlatend bouwmateriaal

De Smart Skin bestaat uit een doorzichtige wand die zowel duurzame warmte als koude kan oogsten en tegelijkertijd helpt het klimaat in de achterliggende ruimte te regelen. De Smart Skin bestaat uit hoogwaardig kunststof (polycarbonaat), waar buisjes met water doorheen stromen. Dat water kan warmte opnemen van de zon of juist warmte afgeven. Tegelijkertijd is het een lichtdoorlatend bouwmateriaal met een lage kostprijs.

Met de Smart Skin is het mogelijk zomerwarmte te oogsten en die onder een gebouw op te slaan voor later gebruik. Het gepatenteerde concept is één van de resultaten van het door InnovatieNetwerk en SIGN ontwikkelde concept Bouwen met Groen en Glas.

 

Blokkeren van warmtestroom

De Smart Skin isoleert een gebouw niet, maar blokkeert de warmtestroom: het gebouw ‘denkt’ dat het buiten niet kouder is dan de temperatuur van de Smart Skin en verliest daardoor veel minder warmte. De Smart Skin in het Rijkspaviljoen dient als ruimte­verwar­ming. Het consortium Rodeca, Innovate Consulting en Fiwihex hebben het concept doorontwikkeld; het ministerie van EL&I biedt hen nu de kans de techniek in de praktijk te demonstreren in het Rijkspaviljoen op de Floriade 2012

 

Nog meer innovatie

Ook het gezichtsbepalende Villa Flora bevat een keur aan installatietechnische innovaties, die ertoe leiden dat het gebouw meer energie opwekt dan het verbruikt.  Klik hier voor een projectbeschrijving van Villa Flora uit Installatie en Sanitair in ons dossier Verwarmen en Koelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.