
Het nieuwe drinkwaterzuiveringgebouw op Vlieland herbergt niet alleen innovatieve installatietechniek, het levert ook nog eens ‘zachter’ water op voor de eilandbewoners. Dit weekend is het geopend.
Het gloednieuwe drinkwaterproductiebedrijf van Vitens staat op het Vuurboetsduin op waddeneiland Vlieland. Het nieuwe gebouw bevat onder meer een membraaninstallatie, waarmee kalk grotendeels uit het water wordt gehaald. Door het gebruik van moderne technieken, duurzame materialen en zonnepanelen heeft de nieuwe drinkwaterzuivering minder impact op het milieu. Ook kan er in de toekomst beter worden ingespeeld op veranderingen in de vraag naar drinkwater.
Duurzaam water
Het op 38 meter hoogte gelegen drinkwaterproductiebedrijf op het Vuurboetsduin voorziet ruim 1.100 eilanders plus jaarlijks nog eens 200.000 toeristen van water. Omdat de ruim 50 jaar oude installaties aan vernieuwing toe waren, investeerde Vitens in totaal 3,5 miljoen euro in de bouw van een nieuw productiebedrijf. “Door de nieuwbouw beschikken we nu niet alleen over een toekomstbestendige, moderne waterzuivering. Ook zetten we hiermee een volgende stap in het verduurzamen van ons waterbeheer op de Waddeneilanden,” aldus Walter van der Meer van Vitens.
Het nieuwe gebouw is duurzaam ingepast in de omgeving. Op het dak van het gebouw zijn zonnecollectoren geplaatst die voor een deel van de energievoorziening zorgen en het uiterlijk van het gebouw is zo ontworpen dat het gebouw zoveel mogelijk opgaat in het omliggende duingebied.
Van hard naar zacht
Het grondwater op Vlieland is van nature vrij hard. Dat betekent dat het water veel kalk bevat. Via een membraaninstallatie wordt de kalk gedeeltelijk uit het water worden gehaald. Hiermee wordt de waterhardheid geleidelijk aan verlaagd naar een waarde van 7 °DH (Duitse Hardheid). Dit neemt twee à drie weken in beslag. Het gevolg is dat er minder snel kalkaanslag ontstaat op ^sanitair en ^verwarmingselementen. Ook is er minder onthardingszout en (af)wasmiddel nodig. Goed voor het milieu én voor de portemonnee.