fbpx
Bericht
Duale opleiding antwoord op technici-tekort

Onderwijs en bedrijfsleven in de regio Eindhoven starten een initaitief met een duale opleiding werktuigkundige installatietechniek.

 

 

Doel is meer studenten voor techniek te interesseren. Vanaf komend schooljaar kan een student bij ROC Eindhoven een duale opleiding Middenkader Engineering  volgen: na twee jaar school volgt twee jaar lang een combinatie van werken en leren. Met het mbo-diploma op zak kan de student duaal doorstuderen op Fontys Hogescholen. ROC Eindhoven, Fontys Hogescholen Eindhoven en de bedrijven Burgers Ergon, HVL, Mansveld Projecten & Services, Strukton Worksphere en Kuijpers tekenden hiervoor gisteren een convenant.

 

Tekort 

De technieksector in heel Nederland heeft te maken met een tekort aan voldoende en goed opgeleid personeel. Nu al blijft de instroom bij sommige studierichtingen achter bij de behoefte op de arbeidsmarkt. Om dit dreigend tekort tegen te gaan, is samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven absoluut noodzakelijk, net zoals innovatieve studieconcepten die studenten warm maken voor een goede opleiding en de sector.

 

Samenwerking 

Een dergelijk concept komt volgend schooljaar van de grond. ROC Eindhoven, Fontys Hogescholen Eindhoven en de bedrijven Burgers Ergon, HVL, Mansveld Projecten & Services, Strukton Worksphere en Kuijpers gaan samenwerken in een duale opleiding voor de studies Werktuigkundige installatietechniek en Elektrotechnische installatietechniek. De eerste twee jaar van zijn studie gaat de student vijf dagen per week naar school, waar hij theorie- en praktijklessen volgt. In het derde en vierde jaar beslaat de schooltijd twee dagen per week, de overige drie dagen treedt hij in dienst bij een van de participerende bedrijven. Hiervoor ontvangt hij salaris.

 

HBO

Met het diploma Middenkader Engineering kan de student via een middag-/avondopleiding doorstuderen bij Fontys, waar hij in vier jaar tijd zijn hbo-diploma kan halen. De bedrijven zullen deze vervolgstudie stimuleren en financieel ondersteunen, zo is in het convenant afgesproken. De betrokken onderwijsinstellingen en bedrijven verwachten met de duale opleidingen meer studenten voor techniek te interesseren. Enerzijds omdat de opleiding door de samenwerking met het bedrijfsleven nog beter aansluit bij de praktijk, anderzijds zeker ook omdat de studenten al vanaf het derde jaar geld gaan verdienen. De partijen hopen dat zich in de toekomst meer organisaties bij het convenant zullen aansluiten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.