fbpx
Bericht

Eénderde nieuwbouw haalt EPC niet

Eénderde nieuwbouw haalt EPC niet

De tevoren vastgestelde EPC wordt bij ruim éénderde van de nieuwbouwwoningen niet gehaald. Veel WTW-installaties zijn in onbalans, zo blijkt uit metingen ná oplevering.

 

 

De metingen zijn gedaan door het Servicepunt Duurzame Energie, die de werkelijke gerealiseerde EPC na oplevering meet voor BouwTransparant. 88 opgeleverde woningen in 2011 en 2012 in Noord-Holland zijn onder de loep genomen. 35 procent haalde het vooraf gestelde ambitieniveau niet.

 

Installaties

Bij metingen in het afgelopen jaar was 40 procent van de WTW-installaties in onbalans, had 31 procent een te hoog installatiegeluid, en had 22 procent van de woningen een naad- en kierdichting die niet overeenkwam met de vooraf gestelde eisen.

 

Bouwtransparant concludeert dat de woningen niet alleen minder energiezuinig zijn dan voorgespiegeld, ook het welzijn van de bewoners is in het geding en de kans op schade aan de constructie is groter. Jaap Neeleman, projectleider BouwTransparant denkt dat de onderzoeksresultaat representatief zijn voor Nederland: “Al jaren is bekend dat veel woningen niet voldoen aan de minimale eisen uit het Bouwbesluit. Eén van de belangrijke oorzaken is volgens mij dat we tijdens het ontwerp ervan uitgaan dat een opeenstapeling van prestaties van losse maatregelen leidt tot gesommeerde eindprestatie. Over het hoofd wordt gezien dat na deze fase soms producten met andere prestaties worden ingekocht of dat de maatregelen niet of niet goed worden aangebracht.”

 

Opnameprotocol

Daarom zou het volgens Neeleman goed zijn wanneer serieus werk wordt gemaakt van het energielabel nieuwbouw. “Hierbij gaat het niet om wat voor label een gebouw uiteindelijk krijgt, maar dat er gekeken wordt wat er uiteindelijk gerealiseerd wordt en welke onbedoelde verschillen dan zichtbaar worden. De nu nog optionele onderdelen in het opnameprotocol maken hierbij het verschil.
Bouwende partijen kunnen hun verantwoordelijkheid nemen door vrijwillig met het opnameprotocol aan de slag te gaan en niet te wachten totdat het Rijk het energielabel gaat verplichten. Het zou mij niet verbazen als dit op termijn leidt tot een betere prijs-kwaliteitverhouding in de bouw. Dit is niet onbelangrijk in tijden van crisis.”

 

BouwTransparant

BouwTransparant is een instrument om gemeenten, milieudiensten, woningcorporaties en bouwende partijen te ondersteunen in het realiseren van de EPC zoals vastgelegd in de bouwvergunning. Het wordt door het Servicepunt Duurzame Energie beschikbaar gesteld in opdracht van de provincie Noord-Holland en mogelijk gemaakt door de regeling LvDO. DWA geeft uitvoering aan het Servicepunt Duurzame Energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.