
Positieve reacties uit de installatiebranche, voor het vandaag gepresenteerde energiakkoord.
De verduurzaming van met name de bestaande woningvoorraad en uitbreiding van financieringsmogelijkheden voor particulieren moet de installateur in de toekomst meer werk op gaan leveren.
Kabinet, werkgevers en vakbonden en milieuorganisaties hebben op hoofdlijnen een energieakkoord bereikt, zo meldt de SER in een verklaring. Partijen spreken de ambitie af dat Nederland in 2020 in de top 10 van de Clean Tech Ranking staat, een internationale ranglijst van landen met slimme duurzaamheidsoplossingen. Het akkoord bevat afspraken over vermindering van CO2-uitstoot en energiebesparing. Het is onder meer de bedoeling oude kolencentrales vervroegd te sluiten en in te zetten op meer windenergie. Zo zal er in de komende 10 jaar voor 4.500 MW aan windparken op zee worden gebouwd, voor 6 tot 7.000 MW aan windparken op land (bij elkaar genoeg stroom voor 6 miljoen huishoudens), zal er een ruime verdubbeling gaan optreden voor bio-energie en benutting van duurzame warmte en koude, en zullen naar verwachting tussen de 1 en 2 miljoen huishoudens zonne-energie en warmtepompen gaan toepassen. Verwacht wordt dat alle nieuwe grote gebouwen voorzien zullen worden van bodemenergie en komt er ruimte voor nieuwe toepassing van energie uit water. Burgers in coöperaties gaan een korting ontvangen op de energiebelasting voor zelfopgewekte energie.
Er komt eind 2013 een revolverend fonds voor energiebesparing in de gebouwde omgeving. Dit fonds maakt het voor groepen burgers mogelijk om rendabele besparingsmaatregelen te nemen. Ook kunnen zij financiering krijgen via hun energierekening. Een verplichting van het energielabel is gesneuveld in de onderhandelingen.
Zwabberbeleid
Positeve reacties vanuit de branche. De Duurzame Energiekoepel, overkoepelende samenwerkingsorganisatie voor duurzame energie, spreekt van een ‘nieuwe duurzame koers.’ . VNO-NCW en MKB-Nederland zien het akkoord als een grote impuls voor de noodzakelijke verduurzaming van de Nederlandse economie. Ook installateursvereniging Uneto-VNI is positief over de hoofdlijnen. Voorzitter Titia Siertsema: “Het energieakkoord maakt een einde aan jaren van zwabberbeleid en biedt lange termijn zekerheid. Het wordt interessanter om zelf energie op te wekken. Dat is gunstig voor de portemonnee van woningbezitters en huurders, goed voor het milieu en voor de werkgelegenheid in de installatiesector.” Eerder becijferde de brancheorganisatie al dat een stimulerend beleid voor duurzame energie tienduizenden extra banen kan opleveren.
Besparingsfonds
Uneto-VNI is vooral positief over het fonds van 600 miljoen euro dat beschikbaar komt voor energiebesparing in de particuliere sector. Siertsema: “Ook verwachten wij veel van de ondersteuning door de overheid van initiatieven van groepen burgers om duurzame energie op te wekken. Daarnaast gaat de overheid jaarlijks 100 miljoen investeren in het energiezuinig maken van huurwoningen. Dat gaat de installatiebranche veel werk opleveren.”Wel betreurt de installateursvereniging dat het verplichte energielabel is gesneuveld in de onderhandelingen. Siertsema: “Positief is wel burgers die een beroep willen doen op gunstige financieringsvoorwaarden voor energiebesparing wél een volwaardig energielabel moeten overleggen.”