fbpx
Bericht
Energiebesparing beursgenoteerde bedrijven valt tegen

Bedrijven met een beursnotering kunnen veel meer doen om energie te besparen in hun gebouwen. Zestig procent van de onderzochte bedrijven heeft bij de cv-installatie de weersafhankelijke regeling niet in orde.

 

 

Volgens de Wet milieubeheer zijn zij verplicht investeringen te doen die zich binnen vijf jaar terugverdienen, maar in de praktijk komt daar onvoldoende van terecht. Daardoor lopen ze jaarlijks meer dan 500 miljoen euro aan besparing mis. Dit blijkt uit een onderzoek dat door de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) is uitgevoerd, in opdracht van Agentschap NL en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

 

Korte terugverdientijd

De VBDO nam voor het onderzoek 71 beursgenoteerde bedrijven onder de loep. Bij achttien ondernemingen deden de onderzoekers aanvullend onderzoek. Slechts één daarvan neemt in alle kantoren veertien concrete energiebesparingsmaatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Meer dan de helft van deze bedrijven beperkt zich tot investeringen met een terugverdientijd van drie jaar. Soms blijven ook maatregelen met een relatief korte terugverdientijd achterwege, zoals het weersafhankelijk regelen van de cv-ketel of cv-groep. Dit gebeurt maar in veertig procent van de gevallen.

 

Uit het onderzoek blijkt ook dat de rapportage over energiebesparing in duurzaamheidsverslagen niet transparant is. Volgens de VBDO en Agentschap NL moeten bedrijven veel duidelijker laten zien wat ze aan energiebesparing doen. “Een vorm van benchmarking waarbij helder wordt in hoeverre bedrijven de wet naleven, kan een bestuur of directie helpen”, zegt Peter Schuthof, manager bij Agentschap NL. De helft van de bedrijven geeft aan de rapportage over dit jaar te willen verbeteren. Agentschap NL ontwikkelt nu een leidraad om hen daarbij te helpen, zodat ze hun energieverbruik transparant, vergelijkbaar en objectief kunnen beschrijven.

 

Klik hier voor het onderzoek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.