fbpx
Bericht

Energiebesparing levert extra banen op

Energiebesparing levert extra banen op

Extra investeringen in energiebesparing van bestaande gebouwen, levert een fors aantal banen op in de bouw en toeleverende industrie.

 

 

Dat is de conclusie van een scenario-studie van SEO Economisch Onderzoek en CE Delft voor het ministerie van Infrastructuur & Milieu. Afhankelijk van de besparingsdoelstelling leiden de investeringen van 2,5 tot 4 miljard euro per jaar tot netto werkgelegenheid van 67.000 tot 110.000 arbeidsjaren tot 2020. Het betekent dat vrijwel de gehele gebouwde omgeving energetisch verbeterd zal moeten worden. De investeringen leveren nieuwe werkgelegenheid in de bouw en toeleverende industrie, waar op veel fronten nu sprake is van een aanzienlijke vraaguitval. Op dit moment loopt de werkloosheid in de bouw snel op en bedraagt ongeveer 40.000 werkzoekenden. Uit het onderzoek blijkt dat een minimum energielabel voor woningen gemiddeld 10.000 extra banen per jaar kan opleveren tot 2020. Voorzitter Titia Siertsema van Uneto-VNI: “Wij vestigen al langer de aandacht op de positieve effecten van het energielabel. Dit onderzoek onderschrijft onze visie. Investeringen in energiebesparing kunnen de bouw- en installatiesector de komende tijd een forse impuls geven. Dat is hard nodig”

 

Energielabel B

Een energiebesparing van 2 procent per jaar tot 2020 vraagt extra investeringen van ongeveer 20 miljard euro, zo rekent het onderzoek voor. Bij een hoger tempo van energiebesparing (2-procent-plus) moeten alle koopwoningen naar energielabel C en alle huurwoningen naar energielabel B verbouwd worden. Voor die opwaardering is 33 miljard euro aan extra investeringen nodig.

 

Neveneffecten

De studie richt zich op energiebesparing in de gebouwde omgeving, maar de effecten van die investeringen zijn voelbaar in de hele economie, bijvoorbeeld omdat sectoren toeleveranciers zijn van de bouw. Tal van andere sectoren krijgen hierdoor impulsen die varieren van enkele tientallen tot honderden miljoenen euro’s.

 

Financiering

De investering zal grotendeels door huishoudens en bedrijven gefinancierd moeten worden. Tegenover de investeringskosten staan extra jaarlijkse besparingen op de energierekening van alle Nederlanders. Deze kostenbesparingen bedragen 1 en 1,5 miljard euro (in respectievelijk 2% en 2%plus). Afhankelijk van de wijze van financiering kunnen huishoudens als gevolg van de investering in energiebesparing maandelijks geld overhouden. Vorige week lanceerden diverse branchepartijen (ABN AMRO, ING, Rabobank, Delta, Eneco, Essent, Nuon, FME-CWM, Spaar het Klimaat en Uneto-VNI) een plan voor een Nationaal Energiebesparingsfonds, waarbij deze energiebesparing de aflossing en rente vormt van een lening voor verduurzaming. 

 

Klik hier voor het volledige onderzoek. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.