fbpx
Bericht

Energiedak bezorgt Continium A-label

Energiedak bezorgt Continium A-label

Discovery Center Continium in Kerkrade is verder verduurzaamd. Onder meer dankzij een energiedak heeft het gebouw energielabel A in de wacht gesleept.

 

 

Dit duurzaamheidsproject is uitgevoerd in opdracht van de Provincie Limburg, die eigenaar is van het gebouw. Doel van de verbouwing was de CO2-uitstoot van het gebouw met circa 50% te verminderen. De aanpassingen zijn met name in het oudere deel van het gebouw uitgevoerd, omdat de in 2009 opgeleverde vleugel al bijzonder duurzaam gebouwd is.

 

Verwarming 

De verduurzaming van het gebouw van het Continium is onderdeel van een breder duurzaamheidtraject van de Provincie Limburg, dat reeds in 2008 is geïnitieerd. Er zijn verschillende aanpassingen en toevoegingen aan het gebouw gedaan. Zo zijn ongeveer 300 zonnepanelen geplaatst op het dak van het Continium en is 800 m2 van het dak voorzien van Triple Solar energiedak. Dit is een laag, die op het bestaande dak wordt geplaatst. Deze laag werkt isolerend en slaat de warmte van de zon op, die later weer gebruikt wordt voor verwarming van het gebouw. In de ruimtes van het Continium zijn de bestaande halogeenlampen vervangen door LED-verlichting. Verder is de software van het klimaatbeheerssysteem geuepdatet, zodat het systeem nog beter in staat is het klimaat in het gebouw te voorspellen en te regelen op basis van de weersvoorspelling, openingstijden, aantal bezoekers en andere parameters.

 

Plussen

Met deze aanpassingen is de energie-index van het gebouw van het Continium gestegen van een C-label naar een A-label. Er staat nog een aantal andere aanpassingen op planning, zoals het vervangen van de ramen van de kantoren van het Continium en het vervangen van de huidige koelmachine door een warmtepomp. Daarna wordt duidelijk of er wellicht nog een of twee plussen aan het label mogen worden toegevoegd.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.