fbpx
Bericht

Energielabel-boete goed voor branche’

Energielabel-boete goed voor branche'

Ook in ons land moeten er voortaan boetes worden opgelegd als een energielabel ontbreekt bij overdracht van een gebouw of woning. Tot die conclusie komt de Raad van State naar aanleiding van een adviesaanvraag van minister Spies (Binnenlandse Zaken).

 

 

Branchevereniging Uneto-VNI verwelkomt de uitspraak. Zij verwacht dat het energiebewustzijn dankzij een verplicht energielabel fors zal toenemen. Hierdoor gaan woning- en gebouwbezitters de komende jaren op grote schaal energiebesparende maatregelen nemen, waardoor de CO2-uitstoot drastisch wordt teruggedrongen.

 

Eerder dit jaar zagen de VVD en het CDA niets in de boetes die minister Spies vanaf volgend jaar wil opleggen bij het ontbreken van een energielabel. De partijen vonden bovendien dat eigenaren van gebouwen zelf energielabels zouden kunnen opstellen aan de hand van het bouwjaar, de gebruikersoppervlakte en de oorspronkelijke bouwtechnische eisen.

 

De Raad van State is het hiermee niet eens. Volgens de Raad mag Nederland niet afwijken van de Europese regels. Dat betekent dat vanaf volgend jaar een onafhankelijke deskundige op basis van actuele bouwtechnische gegevens moet bepalen hoe een gebouw presteert en niet de gebouweigenaar zelf. Ook wordt er voortaan een boete opgelegd als bij overdracht van het gebouw of woning geen label beschikbaar is.

 

Goed voor branche

Uneto-VNI verwacht dat de uitspraak een positief effect heeft op het energiezuiniger maken van de bestaande gebouwvoorraad. Voorzitter Marcel Engels: ‘Woningbezitters gaan profiteren van een fors lagere energierekening en de CO2-uitstoot wordt drastisch omlaag gebracht. Dat is grote winst voor het milieu.’ Engels verwacht ook een positief effect op de werkgelegenheid in de technische installatiebranche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.