fbpx
Bericht
Energieneutrale sociale huurwoningen opgeleverd

Het woningbouwconcept Ecocredo is afgelopen vrijdag geopend. Het energieneutrale woningbouwconcept voor sociale verhuur bestaat uit 12 woningen in het Drenthse Borger.

 

Het pilotproject Ecocredo is een ontwikkeling van wooncorporatie Lefier ZuidoostDrenthe. Ecocredo is een energieneutraal woningbouwconcept, bestaande uit twaalf woningen bestemd voor de sociale verhuur. Met het project wordt ecologisch bouwen en economisch wonen gecombineerd in het zogenaamde ‘nieuwe wonen’.  

 

Duurzame technologie

De Ecocredo woningen leven van de zon en wekken hun eigen energie op door gebruik te maken van diverse duurzame computergestuurde energietechnieken. Zonnepanelen zorgen voor stroom en collectoren voor warm water en warmte. Alle vrijgekomen warmte wordt opgevangen en opgeslagen. Indien nodig wordt er bijgesprongen door een warmtepompinstallatie die voor de verwarming en warm water zorgt.

Huurders van Lefier besparen op hun energiekosten doordat de woningen hun eigen energie opwekken en door de goede isolatie en alle denkbare energiebesparende voorzieningen maximaal energiezuinig zijn. De woning is op het elektranet aangesloten en dagelijks vindt levering en teruglevering plaats met het energiebedrijf. Afhankelijk van het gebruik heeft de huurder voor het normale dagelijkse energieverbruik geen extra stroom meer nodig en daarmee naast de huur geen extra energielasten.

 

Monitoring

De komende vijf jaar gaat Lefier het energieverbruik van de woningen monitoren en de ervaringen van bewoners onderzoeken. Ecocredo is een uniek pilotproject dat draait om het nieuwe wonen. De resultaten zijn essentieel voor de ontwikkeling van wonen in de toekomst. De officiële opening is verricht door Wubbo Ockels en wethouder Bruintjes van Borger- Odoorn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.