fbpx
Bericht
Energieslurpende zwembaden verduurzamen'

Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu wil Nederlandse zwembaden verduurzamen. Hiervoor is een zogeheten Green Deal gesloten.

 

 

Zwembaden zijn grootverbruikers van elektriciteit, aardgas, drinkwater en in mindere mate chemicaliën. Door technische innovaties kan het verbruik van energie en grondstoffen aanmerkelijk omlaag gebracht worden; de navenante verlaging van de exploitatielasten vergroot de economische overlevingskansen van een zwembad.

 

Afgelopen woensdag sloot staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu een Green Deal met vertegenwoordigers van de Nederlandse zwembaden, over verduurzaming van hun bedrijfsvoering. De ondertekening vond plaats bij het openluchtbassin van zwembad It Gryn in Stiens (Leeuwarderadeel), waarna Atsma tevens een koppeling tot stand bracht tussen een nabijgelegen co-vergistingsinstallatie en de energiecentrale van het zwembad. Hierdoor wordt het zwemwater voortaan verwarmd met energie uit de mest van de agrarische maatschap De Boer-Talsma. Over de kansen van deze en andere innovatieve technieken vindt ’s ochtends een symposium plaats onder de titel ‘Boer zoekt zwembad’.

 

2 reacties op “Energieslurpende zwembaden verduurzamen’

 1. Energyplan schreef:

  Goede ontwikkelingen.

  De gemeente Rotterdam heeft een energiebesparing gerealiseerd door de gemeentelijke zwembaden via een ESCO contract kosten maar ook energie te laten besparen.
  Een ESCO bedrijf neemt de zorg van de installaties over van de beheerder/eigenaar en garandeert een minimale energiebesparing van ca. 30%
  Hiervoor betalen de zwembaden een vastbedrag per maand aan de ESCO organisatie.
  Het bedrag dat men betaald is lager, dan de besparing in energiekosten welke wordt gerealiseerd.

  Rotterdam heeft in een pilot al haar zwembaden aan een ESCO bedrijf uit handen gegeven en de resultaten zijn veelbelovend. Rotterdam is nu aan het onderzoeken of zij al haar vastgoed op deze innovatieve manier kunnen verduurzamen.
  Uiteindelijk word er veel geld bespaart en het milieu word ontzien.

  Opvallend is dat veel gemeenten en scholen er nog geen gebruik van maken omdat er nog argwaan is, zonder dat men inhoudelijk kennis heeft van deze nieuwe mogelijkheden.

  op onze website http://www.energyplan.nu kunt u meer informatie vinden over ESCO en het filmpje van AgentschapNL bekijken.

  Besparen en verduurzamen, zonder te hoeven investeren was nog nooit zo simpel.

  http://WWW.ENERGYPLAN.NL

 2. Andreas Schmidt schreef:

  Congratulations, good idea, good start!

  We´ve developed the first low-energy-pool. And we are member of the German “Exportinitiative Energieeffizienz”. We face a lot of deman in our energy saving system in Germany. We would be glad to support you in making your pools more efficient and increase the earnings of the owner.
  Via our control system dinotecNET+ and the broad know how in swimming-pool technology we are able to reduce your running costs dramatically!
  We are a German based an Dutch owned company with decades of experience in swimming pool and water technology.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.