fbpx
Bericht
Fout installateur oorzaak koolmonoxide-doden'

Volgens de VROM-inspectie is een slecht bevestigde rookgasafvoer de oorzaak van het dodelijk koolmonoxidedrama in Meppel. Vijftien gemeenten zijn gevraagd werk van het installatiebedrijf te controleren.

 

Bij het drama in Meppel bleek de kunststof pijp van de rookgasafvoer los te zitten waardoor de twee aanwezigen in de flatwoning zijn vergiftigd door koolmonoxide. Dit blijkt uit het onderzoek dat is uitgevoerd naar aanleiding van de gebeurtenis, vorig jaar op eerste kerstdag, zo heeft de VROM-inspectie bekend gemaakt. De inspectie bevestigd dat het installatiebedrijf de werkzaamheden aan de rookgasafvoer in de corporatie-flat niet goed heeft uitgevoerd.

 

Voorzorg 

De inspectie heeft vijftien gemeenten aangeschreven en gevraagd om cv-ketels, waar door hetzelfde installatiebedrijf vergelijkbare werkzaamheden zijn uitgevoerd, uit voorzorg te controleren op kwaliteit van montage en rookgasafvoer. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of er strafbare feiten zijn gepleegd. De aangeschreven gemeenten zijn Urk, Almere, Voorst, Amersfoort, Assen, Bunschoten, Arnhem, Dronten, Elburg, Hengelo, Hilversum, Huizen, Lelystad, Meppel en Soest.

 

Het drama in Meppel leidde begin dit jaar tot veel onrust. Bekijk hier een uitgebreide reportage van RTV Drenthe over de situatie destijds.

 

Wat vindt u? Is de discussie rond een verplichte apk-keuring voor cv-installaties weer relevant? Klik hier voor de poll.

15 reacties op “Fout installateur oorzaak koolmonoxide-doden’

  1. Frits Rademakers schreef:

    ja ik sta hier niet van te kijken als jan en alleman ketels instaleren zonder enige kennis van zaken.
    ketels liggen bij de bouwmarkt en iedereen mag instaleren.

    De vrije markt he! bedankt Minister bedankt V.N.I.

    en dan nog even dit:

    Heb zelf een enorme probleem met een installatie welke is geinstaleerd in een complex, tot ruzie met de aannemer
    8 installatie’ s door een niet aangesloten instalateur???? en de aannemer laat gewoon een andere instalateur gas aanvragen tegen vergoeding. Dat was vroeger nooit door de inspectie gekomen maar nu kan dat allemaal, en de erkende instalateur moet regelmatig
    bijscholen??? laat me niet lachen, zelfs een Pool kan het. zo simpel daar hoef je niet voor naar school toch

  2. Patrick schreef:

    Wat enorm erg zeg! Weer een dode door koolmonoxide. Zo zie je maar dat ook door externe fouten naast de ketel koolmonoxide geproduceerd wordt. Dit ongeval had voorkomen worden kunnen door gewoon heel simpel een koolmonoxide melder te plaatsen……wel een EN50291 gecertificeerd alarm natuurlijk. Een dergelijk alarm is werkelijk het enige wat je kan waarschuwen op aanwezigheid van koolmonoxide! Rookalarmen zijn verplicht, waarom gas detectoren niet?

  3. Lenie Caris schreef:

    Nou Frits, ik geef je helemaal gelijk. De goede installateurs gaan eraan en de “prutsers” blijven over. Immers die “prutsers” doen het voor minder geld, hebben slecht/geen gereedschap en noem zo maar op. Waar moet het naar toe in de installatie. groet Lenie

  4. Wim van Nooij schreef:

    Typisch een voorbeeld van de vrije marktwerking door de verkoop van de energie bedrijven door de gemeentes aan de grote jongens.
    Hierdoor is een “cowboy” achtige markt ontstaan waardoor iedere zichzelf installateur noemende loodgieter een installatie kan maken die door niemand meer word gecontroleerd.
    Vroeger, ik haat het cliche maar soms kan je niet anders, vroeger had je de inspectie van het gasbedrijf en kwamen bovenstaande problemen een stuk minder voor.
    Als de installatie in de nieuwbouw niet voldeed aan de eisen kreeg je gewoon geen meter en als tijdens de periodieke controle die iedere 5 jaar plaatsvond een defect werd geconstateerd ging in het uiterste geval ook de meter weg, goedschiks uit de meterkast en kwaadschiks door het afsluiten (desnoods met polite begeleiding) van de dienstleiding.
    Het wachten is op nog grotere ellende (gasexplosies e.d.) want door het ontbreken van een instantie met macht om dingen echt gedaan te krijgen i.p.v. papieren tijgers zijn er mensen aan de gang op de installatie markt die totaal van niets weten.
    Tevens is het ook zo dat de klant er om vraagt dat dit soort toestanden ontstaat want een echte installateur kost gewoon geld terwijl pietje op de hoek het zo in de zak steekt maar niet thuis is als er wat aan de hand is.
    Koolmonoxide meters plaatsen is leuk maar eigenlijk is het zoiets als het doodschieten van de boodschapper, je moet het probleem bij de bron aanpakken en niet een metertje plaatsen want dat is geen garantie voor een goede en veilige installatie.
    Wim van Nooij.
    Ex inspecteur vormalig gasbedrijf Zaanstreek Waterland.

  5. hans bogaards schreef:

    Ik ben zelf installateur met de nodige certificaten, diploma’s en erkenningen. In totaal zeker 10 jaar studie in gestoken en dan wordt er idd door de opdrachtgever gesteigerd als je een uurloon vraagt van € 50.- Dat een dokter of de garage dat vraagt dat wordt wel geaccepteerd. Maar dat vakdiploma’s scholing, dure apparatuur en al je erkenningen lek jaar geld kosten, dat wordt niet begrepen.

  6. Jan Oosenbrug (docent installatietechniek) schreef:

    Wordt het niet eens tijd voor een verplichte APK-keuring voor cv-ketels in opstellingsruimten en voor gasleidingen?
    Een taak voor het VNI om een goede voorlichting via de media te geven?
    Of een beetje lobbyen in de politiek.

  7. Bram schreef:

    En via Werkspot.nl zijn er zelfs behangers die bieden op CV-ketel vervanging.

  8. Dirk schreef:

    Let wel het betreft hier een installatiebedrijf wat de fout heeft gemaakt.
    Niettemin is het gewoon schrikbarend hoe soepel de toelatingseisen van de ketels zijn tegenwoordig.
    Beveiligingen zijn tegenwoordig meer niet dan wel aanwezig, met een goed geconstrueerd toestel had dit toestel gewoon op storing gegaan.

  9. peter w schreef:

    Nu lopen we allemaal met boter op ons hooft,
    Het is erg dat het is gebeurt en niet goed te praten als er wilens en wetens fouten zijn gemaakt bij de werkzaamheden die dit bedrijf heeft uitgevoert.
    Maar als ik om me heen kijk als sevice monteur kom ik ook zeer veel geklungel tegen van erkende insalatie bedrijven die enorme fouten maken tijdens installatie werk.
    Ik ben een groot voorstander van de duitse manier van controle niet goed gas kraan dicht.
    Wim van Nooij slaat de spijker op zijn kop geen controle meer is vragen om dode en dat hebben we aan de hoge heren te danken.
    Als er een vliegtuig neer stort wordt hemel en aarde bewogen want dit mag niet meer gebeuren.
    Als er net zoveel doden in een jaar vallen door CO vergifteging wordt er NIETS gedaan????????
    Nederland word eens wakker.
    peter w

  10. Tom Galesloot schreef:

    Als storing/service monteur ben ik zeer vreemde op stellingen tegen gekomen.
    Belde dan het gasbedrijf voor een controle bezoek en dan werd het gas afgesloten indien het niet voldeed aan de voor schriften.
    Maar met de stelling: achter de meter is het eigenaar/huurder zijn aansprakelijkheid gaat zeer veel mis.
    Het is dan ook niet vreemd dat leken denken een MANNETje kan dit ook.
    Dit gaat tekosten van de toekomst want ons werk kennis opleiding wordt niet gewaardeert.
    Niet vreemd dat de jeugd niet wil werken in een van de mooiste vakken die er zijn .

  11. Peter Volkman schreef:

    Zoals elke vakman op zijn gebied komen ook wij bijna elke dag weer installatiewerk tegen van, zeg maar, wat mindere kwaliteit.
    Zo maar een paar zaken van de afgelopen dagen.
    Een bij een lopende renovatie als zichtwerk in de keuken, achter het gasfornuis gemonteerde kunststof waterleiding.
    Het (vanuit de nieuwbouw) toegepaste dunwandige rookgasafvoer op een HR-ketel met, nu na 8 jaar, inmiddels gaatjes in de plooibochten.

    Het valt niet eens mee een eigenaar te overtuigen van het feit dat er iets in onze ogen niet in orde is en dat dit veranderd moet worden.
    Een direct gevolg van het ontbreken van regelmatige controle door een gezaghebbende instantie.

    Iedereen kan tegenwoordig of alles zelf of er is wel iemand via via of van het internet die het voor weinig doet.
    Zeker betreffende het plaatsen van ketels.
    Hoe erg de aanleiding van het bericht ook is, er zouden eigenlijk veel vaker dingen ernstig fout moeten gaan, mogelijk wordt dat de overheid wakker geschud.
    Het is overigens de overheid die niet wil meewerken aan zaken zoals een algemene woning apk, dit kennelijk omwille van het voorkomen van lastenverzwaring voor de burger.
    Ik vraag mij af of de familie van de slachtoffers er ook zo over denkt.
    En tevens ben ik van mening dat een veilige/gekeurde installatie verzekeraars kan bewegen een korting te geven op gerelateerde premie’s zodat de feitelijke lastenverzwaring wel mee zal vallen.

    Wij hebben in ons bestand ook een aantal flats in Spijkenisse met (koop)appartementen waar overigens door collega’s, zonder enige vorm van controle van de bestaande,geheel weggewerkte rookgasafvoer gewoon een HR-ketel op plaats van de oude VR-ketel wordt geïnstalleerd.
    Ik hoop dat ook zij het bericht lezen en alsnog wat met hetgeen in de rapportage staat gaan doen.

    Het doet mij in elk geval deugd dat ik gezien de reacties kennelijk niet de enige ben die kwaliteit in ons vakgebied hoog in het vaandel heeft staan.

  12. Wim van Nooij schreef:

    De reden dat de nuts bedrijven de taken t.b.v. de inspectie niet meer uitvoerde was overigens niet de verkoop van deze bedrijven maar het feit dat men er achter kwam dat wanneer wij als inspectie iets goed of af keurde de juridische verantwoordelijkheid over deze installatie ook bij ons terecht kwam.
    Men ging er zelfs van uit dat gevolg schade door een ongeval met een goed gekeurde installatie door het nuts bedrijf, dus de gemeente, betaald moest worden.
    Daardoor zijn de juridische en verzekering technische aspecten overgeheveld naar de eigenaar die dat dan zelf maar moest regelen met zijn of haar verzekering.
    Tevens gingen de inspectiediensten vanaf het moment van privatisering geld vragen voor hun diensten en keuringen die geld kosten en geen waarde meer hadden behalve voor de verzekering laten mensen links leggen.
    Overigens is het nog steeds zo dat in geval van een ongeluk met een gas installatie de verzekering kan weigeren om uit te betalen als blijkt dat er geen keuring heeft plaats gevonden. Dat feit word helaas maar al te veel onderbelicht.
    Ik stem met volle overtuiging voor een periodieke (apk) keuring maar dan wel een die net als de keuring van de auto een automatische boete uitschrijft als je de auto te laat laat keuren of helemaal niet.
    Kwestie van bestanden koppelen.

    Word vervolgd?

  13. P. Breet schreef:

    De gemeente is verplicht de energieinstallaties te keuren. Vroeger bestede zij dit uit aan hun energiebedrijf. De kosten van de keuring en het meteropnemen zat in de gasprijs, deze kosten zijn niet op de energieprijs verlaagd. De energieleveransiers zijn “geprivatiseerd”, dus komt de keuring weer bij de gemeenten.
    Er zijn twee erkennings regelingen SEI en STERKIN. Het SEI controleerd de kundigheid van de bij hun aangesloten installateurs en Het SERKIN wil op kosten van de bij hun aangesloten installateurs, de door die installateur gemelde installatie keuren.
    Ed Nijpels de voorzitter(?) van het sterkin schreef in een artikel van Installatietotaal “Een keurmerk is meer dan een sticker op de auto”. Bij reactie op zijn artikel is dhr. Ed Nijpels niet thuis en laat een ander een beetje zijdelings reageren. Ik kan het me voorstellen, de man is voorzitter van een twintigtal commissies, hij heeft daarom voor dat geneuzel geen tijd en hij heeft ook geen bal verstand van installeren. Managers zijn niet nodig, wel vakmensen die het hoe en waarom kennen.
    Zou het niet verstandig zijn dat de installatiewereld de koppen bij elkaar steekt, één erkenning en één inspectie instituut oprichten, samen met de Vereniging van Gemeenten. Nú lopen er nog gediplomeerde inspecteurs en installateurs rond. Samen met z’n drieën moet het mogelijk zijn weer veilig te bouwen en te wonen, voor ons en de buren

  14. John schreef:

    Hoewel het de taak van een servicemonteur is om kwalitatief hoogstaand werk af te leveren, en zeker m.b.t CV ketels en overige installatie werkzaamheden, kan het natuurlijk voorkomen dat zaken niet altijd goed gaan. Ook de controle bij nieuwe inspecties op voorgaande werkzaamheden zouden door servicemonteurs nauwlettend in de gecontroleerd moeten worden. Maar het is niet altijd te voorkomen. Om die reden is het eigenlijk noodzakelijk dat in iedere woning, vakantiehuis, studentenwoningen e.d. een koolmonoxidemelder geplaatst wordt. Op https://www.koolmonoxidemelderwinkel.nl/koolmonoxidevergiftiging/ staat een interessant artikel over koolmonoxidevergiftiging en de verschijnselen.

  15. Ron schreef:

    Er wordt wel telkens meer aandacht besteed aan de gevaren van koolmonoxide. Ik heb zelf recent op advies van de brandweer een Koolmonoxidemelder gekocht die is voorzien van een lithium batterij, die batterij hoef ik tijdens de levensduur van melder niet meer te vervangen. De instructie over waar ik de melder op moest hangen was niet geheel duidelijk, na wat online speurwerk kwam ik uit op http://www.koolmonoxide.nl waar alles goed wordt uitgelegd. Ik laat trouwens wel mijn CV-ketel ieder jaar onderhouden, kan een hoop ellende voorkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.